• Wat is participatie?

  Participatie betekent letterlijk actieve deelname. Het is afgeleid van de Latijnse woorden pars en cipere. Het woord “participatie” is een term die we veel horen van beleidsmakers op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Alle vormen van beleid en bestuur waar een of meerdere burgers bij betrokken zijn, is participatie. Participatie vind plaats op kleine gebieden, zoals een inloopavond waar burgers vragen mogen stellen over plannen, tot op een groter gebied zoals een burgerreferendum over de vormgeving van een nieuw stadspark. Participatie brengt onder andere het voordeel met zich mee dat burgers zich meer betrokken voelen en de afstand tussen bestuur en burgers kleiner wordt.

   

   

  Sociale participatie

  Burgerparticipatie is ook een vorm van participatie die vaak voorkomt binnen gemeentes in Nederland. Op het sociale vlak kan burgerparticipatie een grote invloed uitoefenen. Met name voor de oudere kan deze vorm ervoor zorgen dat ze nog een hele fijne oude dag hebben. Participatie bied ook in de zorg voor zowel zorgbehoevenden, hun families, zorginstellingen en de gemeenten een uitkomst. Bijvoorbeeld jongeren die met de ouderen boodschappen gaan doen of een spelletje met ze spelen, dit is voor de jongeren een kleine moeite en de ouderen zijn minder eenzaam en vermaken zich. Niet alleen voor de ouderen is dit fijn, ook voor de gemeente bied dit een uitkomst. Participatie betekent voor een gemeente dat de gemeente zelf hechter wordt, dit is natuurlijk alleen maar positief.

   

  Hoe werkt participatie binnen een gemeente?

  Vaak proberen gemeenten om hun burgers te laten participeren, maar helaas is dit niet altijd meteen een succes. Doordat participatie een redelijk nieuw begrip is waar je met veel verschillende standpunten naar kunt kijken betekent dit niet voor iedereen hetzelfde. Toch doen veel gemeenten hun best om de burger zo veel mogelijk te betrekken bij de projecten waar dat nodig en mogelijk is. De burgers krijgen een berokken gevoel en de gemeente krijgt weer eens advies van een ander standpunt.

  https://www.gemeentepeiler.nl/participatie/

  Categories: Bedrijven

  Tags: ,

  Comments are currently closed.