2Binsite Artikel Website
Image default
Gezondheid

Een doof en blind kind opvoeden

Als je een kindje krijgt dat doof en blind geboren of slechtziend en slechthorend is, moet je een nieuwe manier van communicatie leren. Het is namelijk niet niets en is voor iedereen een lastige situatie. Toch zijn er een aantal tips die misschien kunnen helpen de opvoeding iets gemakkelijker te laten verlopen.

 

Herkenbare structuur

Het is voor een doof en blind persoon een verademing enige vorm van grip op het leven te ervaren. Door een herkenbare structuur aan te houden in persoon, tijd, activiteit en ruimte zijn ze al geholpen. Je zou kunnen denken aan een overzichtelijk dagprogramma met een duidelijke manier van omgang /begeleiding in ruimtelijke kamers. Door tijdens de dagelijkse omgang steeds nieuwe manieren te zoeken om een doof en blind persoon te begrijpen, schept het een band van vertrouwen. Dit heeft een doof en blind persoon ook meer rust, omdat hij of zij weet wat er om hen heen gebeurd.

 

Oriëntatie van doof en blind persoon

Omdat mensen die doof en blind zijn moeite hebben met zich oriënteren is het uitdaging de wereld te kunnen verkennen. Geluiden en beelden zijn een groot deel van de wereld waar wij in leven, het is voor andere bijna onmogelijk zich een voorstelling te doen van een beeld of geluid dat wegvalt voor altijd. Probeer het oriëntatievermogen te verhogen met intensieve begeleiding. Denk hierbij aan voorspelbare vervoersmiddelen en routes die afgelegd kunnen worden, handcontact is hierbij een echte must voor vertrouwen en veiligheid.

https://ushersyndroom.nl/als-ik-doof-en-blind-word-wie-ben-ik-dan-nog/

Gerelateerde artikelen

Mijn gezicht is donkerder dan mijn lichaam

Saunadeals.nu – Het grootste Sauna & Wellness Platform van 2016?

Vtight voor de intimiteit van de vrouw