2Binsite Artikel Website
Image default
Woning en Tuin

Het kiezen van de juiste laminaatvloer

Laminaat is goedkoop in aanschaf, duurzaam in gebruik en goed te onderhouden. Laminaat is geen echt hout en bestaat uit vier verschillende gelamineerde lagen. Het is zeer bestand tegen stoten en krassen en vochtwerend. Over het algemeen heeft een laminaatvloer een verwachte levensduur van maximaal 20 jaar. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de mate van gebruik.

Het kiezen van de juiste vloer
Laminaat is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten. Wat voor soort en kleur je kiest hangt af van de uitstraling die jij de ruimte wilt geven. Voor een glad, afgewerkte vloer kan er gekozen worden voor een laminaat zonder v-groef. Deze is tevens voordeliger en door de vlakte gemakkelijker te onderhouden. Voor een robuustere en grovere uitstraling kan je kiezen voor laminaat met v-groef. Dit soort laminaat lijkt meer op een echte houten vloer.

Dikte en leggen van laminaat
Laminaat is te koop in verschillende diktes, ongeveer tussen de 6 en 12 mm. Hierbij geldt hoe dikker het laminaat, hoe langer de levensduur. Veel zware meubelen in huis staan? Ga dan voor een dikker soort. Hetzelfde geldt voor een vloer die oneffenheden heeft of niet helemaal vlak is.

Laminaat is gemakkelijk zelf te plaatsen. De vloer kan gelegd worden zonder aan de ondervloer vastgemaakt te worden. Door het kliksysteem zijn de planken eenvoudig aan elkaar te klikken zonder dat er lijm voor nodig is. Let bij het kiezen van de dikte wel op dat de deuren nog wel goed open en dicht kunnen zodra de vloer eenmaal is gelegd.

Aantal pakken laminaat
Om te bepalen hoeveel pakken laminaat je nodig hebt moet je eerst de oppervlakte van de te leggen vloer meten. Meet hiervoor de lengte en breedte van de ruimte in meters. Vermenigvuldig deze vervolgens met elkaar om de oppervlakte in vierkante meters uit te rekenen.

Op het etiket van de verpakking staat het aantal vierkante meters vermeld. Kies het aantal pakken uit om aan de vierkante meters van de ruimte te komen. Bij een ruimte van 25 vierkante meter zijn er bijvoorbeeld 10 pakken van 2,5 vierkante meter nodig. Houdt rekening met ongeveer 10% zaagverlies en voeg nog een aantal pakken extra toe.

Doe hetzelfde bij de aanschaf van de ondervloer.

Ondervloer
Een laminaatvloer is van zichzelf dun en instabiel. Om de kwaliteit van de vloer te behouden is het belangrijk een ondervloer te leggen. De ondergrond wordt hierdoor geëgaliseerd, waardoor een vloer vlak gelegd kan worden. Zonder ondervloer voelt het laminaat hard aan, maakt het meer lawaai en beschadigt het sneller.

Een ondervloer zorgt voor demping en het absorbeert het geluid als er overheen gelopen wordt. Het laminaat heeft door een ondervloer tevens een langere levensduur en het absorbeert warmte.

Onderhoud
In principe heeft een laminaatvloer weinig onderhoud. Om de levensduur te behouden en te verlengen zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen worden. Voorkom bijvoorbeeld dat er veel zand op de vloer komt. Hiervoor kan een goede deur- of droogloopmat bij de deur gelegd worden.

Veeg of stofzuig de vloer regelmatig met een zachte borstel en neem het af met een vochtige doek of dweil en allesreiniger. Om krassen te voorkomen is het verstandig om viltdoppen onder meubels aan te brengen.

http://www.parket-winkel.be