• Wat is waar over het drinken van water?

  2binsite

  Het wordt vaak gezegd dat water drinken goed is voor je, maar er gaan ook een hele hoop fabels rond over het drinken van water. In dit artikel behandelen we een aantal van deze fabels en bekijken we wat waar is en wat niet.

  Hoeveel water moet je drinken op een dag?

  De hoeveelheid water die je per dag nodig hebt verschilt per persoon. Als richtlijn geeft het voedingscentrum 1,5 tot 2 liter water per dag. Dat hoeft niet alleen water te zijn, het kunnen ook andere dranken zijn. Neem dan wel dranken zonder al te veel toegevoegde suikers, want dat is niet gezond. Voorkom daarbij dat je dorst krijgt, want dorst is een teken dat je al te weinig hebt gedronken. De dorstprikkel komt namelijk pas vrij laat door. 

  Heldere urine of niet?

  Nee, je urine hoeft niet helemaal helder te zijn. De kleur van de urine moet lichtgeel zijn, net als limonade. Als je urine donker is, heb je te weinig gedronken, als je urine mooi licht is, heb je genoeg gedronken. 

  Wat doet cafeïne met je?

  Je krijgt een boost van cafeïne, maar het zorgt er ook voor dat je iets meer moet plassen. Dat je echter uitdroogt van cafeïne is absoluut niet waar. Zeker wanneer je binnen twee uur nadat je de cafeïne op hebt, gaat sporten verdwijnt de cafeïne uit je lichaam en hoef je dus niet meer te plassen. 

  Kun je te veel water drinken?

  Ja, je kunt zeker te veel water drinken. Van teveel water kun je watervergiftiging oplopen. Watervergiftiging ontstaat wanneer je teveel water en te weinig elektrolyten worden ingenomen. Watervergiftiging komt echter niet vaak voor, minder dan één procent van de marathonlopers ontwikkelt symptomen van watervergiftiging. Watervergiftiging kun je gemakkelijk voorkomen, zorg ervoor dat je voldoende drinkt en dat je genoeg nitraten binnenkrijgt.

  Water drinken helpt tegen een kater

  Dat water drinken zou helpen bij het voorkomen van een kater, is nooit aangetoond. Veel mensen denken dat een kater alleen maar een vochttekort is, met water zou je dat dan makkelijk kunnen voorkomen. Het is echter nog niet helemaal duidelijk hoe een kater ontstaat en de kans is groot dat het niet alleen om vochttekort gaat. Water helpt dus waarschijnlijk niet, of niet helemaal tegen een kater.

  Hard water is slecht voor je

  Deze stelling klopt niet helemaal. Hard water is juist beter voor je lichaam. In hard water zit namelijk kalk en mineralen en deze mineralen heeft je lichaam hard nodig. Nederlands water is vaak van erg goede kwaliteit, toch zitten hier nog stoffen in die niet goed zijn voor je lichaam. Zo zitten er nog stoffen als chloor, antibiotica, pesticiden, medicijnresten en bacteriën in het water. Om dit tegen te gaan, kun je een filtersysteem installeren, zoals bijvoorbeeld het Druppa waterfilter van Soft Water Systems.

   

  Categories: Gezondheid

  Comments are currently closed.