2Binsite Artikel Website
Image default
Aanbiedingen

Wat is EMDR-terapie?

Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) is een vrij nieuwe, niet-traditionele vorm van psychotherapie. Het wordt steeds populairder, vooral voor de behandeling van post-traumatische stress-stoornis (PTSS). PTSS treedt vaak op na ervaringen zoals militaire gevechten, lichamelijk geweld, verkrachting of auto-ongelukken.

Hoewel het onderzoek doorgaat, blijft EMDR controversieel onder sommige professionals in de gezondheidszorg.

Op het eerste gezicht lijkt EMDR psychologische problemen op een ongebruikelijke manier te benaderen. Het is niet gebaseerd op gesprekstherapie. In plaats daarvan maakt EMDR gebruik van de snelle, ritmische oogbewegingen van de patiënt zelf. Deze oogbewegingen dempen de kracht van emotioneel geladen herinneringen aan traumatische gebeurtenissen uit het verleden.

Wat kunt u verwachten van EMDR?

Een EMDR-behandelsessie kan tot 75 minuten duren. Onze therapeut zal zijn vingers voor uw gezicht heen en weer bewegen en u vragen deze handbewegingen met uw ogen te volgen. Tegelijkertijd laat de EMDR-therapeut u terugdenken aan een verontrustende gebeurtenis. Dit omvat ook de emoties en lichaamssensaties die ermee gepaard gaan.

Geleidelijk aan zal de therapeut u begeleiden om uw gedachten te veranderen naar meer aangename gedachten. Sommige therapeuten gebruiken alternatieven voor vingerbewegingen, zoals tikken met de handen of tenen of muzikale tonen.

Mensen die de techniek gebruiken, stellen dat EMDR het effect van negatieve emoties kan afzwakken. Voor en na elke EMDR-behandeling zal uw therapeut u vragen om uw mate van ongemak te beoordelen. De hoop is dat uw storende herinneringen minder storend zullen worden.

Hoewel het meeste onderzoek naar EMDR is gericht op mensen met PTSS, wordt EMDR soms experimenteel gebruikt voor de behandeling van vele andere psychologische problemen. Deze omvatten:

Paniek aanvallen
Eetstoornissen
Verslavingen
Angst, zoals ongemak bij spreken in het openbaar of tandheelkundige ingrepen

Hoe effectief is EMDR?

Meer dan 20.000 therapeuten zijn opgeleid om EMDR te gebruiken sinds psychologe Francine Shapiro de techniek in 1989 ontwikkelde. Toen Shapiro op een dag door het bos wandelde, merkte ze dat haar eigen negatieve emoties minder werden naarmate ze haar ogen van links naar rechts bewoog. Vervolgens vond ze hetzelfde positieve effect bij patiënten.

EMDR blijkt een veilige therapie te zijn, zonder negatieve bijwerkingen. Ondanks het toenemende gebruik van EMDR wordt de effectiviteit ervan door deskundigen in de geestelijke gezondheidszorg betwist. Critici merken op dat bij de meeste EMDR studies slechts kleine aantallen deelnemers betrokken waren. Andere onderzoekers hebben echter de effectiviteit van de behandeling aangetoond in gepubliceerde rapporten waarin gegevens van verschillende onderzoeken zijn samengevoegd.

Helende werking

Aanvankelijk dacht men, dat de helende werking van EMDR tot stand kwam, omdat de horizontale oogbewegingen de linker- en rechterhersenhelft met elkaar verbond. Hierdoor zou het makkelijker zijn om de herinnering aan een heftige gebeurtenis naar boven te halen. Waardoor het trauma, beetje bij beetje verwerkt zou kunnen worden.

Deze pseudo wetenschappelijke theorie hield bij de specialisten geen stand. Er werd gevraagd en gezocht naar een meer en duidelijker neurologische onderbouwing. Uiteindelijk wezen vele onderzoeken uit, dat EMDR echt helpt bij de verwerking van een trauma.

Onderbouwing

Er is inmiddels een stevige wetenschappelijke onderbouwing voor de werkzaamheid van EMDR bij de behandeling van PTSS. Op dit moment is EMDR de meest geëvalueerde therapie op het gebied van trauma’s. Na reeds 3 tot 4 sessies is 80% van de cliënten weer instaat om de normale bezigheden te verrichten. De emotionele ladingen die gekoppeld waren aan het trauma, konden zij nauwelijks tot niet meer oproepen.

Ook in Nederland maken niet alleen 1e lijns Trauma Psychologen, steeds vaker gebruik van EMDR, maar ook sommige kindercoaches, therapeuten, life- & mental coaches, hypnotherapeuten, enz. zetten het veelvuldig in met succes. Naast het behandelen van enkelvoudige en meervoudige trauma’s, wordt EMDR inmiddels veel breder ingezet.

Gerelateerde artikelen

Uw huis of kantoorpand beveiligen tegen inbrekers

Elektronische Sigaret Kopen

Stickers hier, stickers daar, stickers overal!