• Wat is CNC?

  2binsite

  Wat is CNC – Wat betekent het?

  CNC-bewerking is een productieproces waarbij voorgeprogrammeerde computersoftware de beweging van de fabrieksgereedschappen en -machines dicteert. Het proces kan worden gebruikt om een reeks complexe machines aan te sturen, van slijpmachines en draaibanken tot molens en freesmachines. Met CNC-bewerking kunnen driedimensionale snijtaken in één enkele set van aanwijzingen worden uitgevoerd.

  Kort gezegd “computer numerieke besturing”, het CNC proces loopt in tegenstelling tot – en vervangt daarmee de beperkingen van handmatige besturing, waarbij onder spanning staande operators nodig zijn om de commando’s van bewerkingsgereedschappen via hendels, knoppen en wielen aan te sturen en te sturen. Voor de toeschouwer lijkt een CNC-systeem misschien op een gewone set van computeronderdelen, maar de softwareprogramma’s en consoles die in de CNC-bewerking worden gebruikt, onderscheiden het van alle andere vormen van berekening.

  Hoe werkt CNC-bewerking?
  Wanneer een CNC-systeem wordt geactiveerd, worden de gewenste snedes in de software geprogrammeerd en gedicteerd aan de bijbehorende gereedschappen en machines, die de dimensionale taken uitvoeren zoals gespecificeerd, net als een robot.

  Bij CNC-programmering zal de codegenerator binnen het numerieke systeem er vaak van uitgaan dat de mechanismen foutloos zijn, ondanks de kans op fouten, wat groter is wanneer een CNC-machine gericht is om in meer dan één richting tegelijk te snijden. De plaatsing van een gereedschap in een numeriek besturingssysteem wordt geschetst door een reeks van ingangen die bekend staan als het onderdeelprogramma.

  Bij een numerieke besturingsmachine worden de programma’s via ponskaarten ingevoerd. De programma’s voor CNC-machines worden daarentegen via kleine toetsenborden naar computers gestuurd. De CNC-programmering wordt in het geheugen van een computer bewaard. De code zelf wordt door programmeurs geschreven en bewerkt. Daarom bieden CNC-systemen veel meer rekencapaciteit. Het beste van alles is dat CNC-systemen geenszins statisch zijn, aangezien nieuwere prompts aan reeds bestaande programma’s kunnen worden toegevoegd door middel van herziene code.

  Leer meer over CNC bij CNC Nederland

  Categories: Industrie

  Comments are currently closed.