• Tips om zelf je harde schijf veilig te vernietigen

  Je wilt de oude of beschadigde harde schijf verwijderen.Maar wat is een goede en veilige manier om gegevens volledig van de schijf te wissen? Er zijn veel verschillende suggesties op internet voor het wissen of het compleet vernietigen van een coputer hard disk, zodat de gegevens niet langer kunnen worden hersteld. We hebben deze vernietigingsmethoden op een rijtje gezet.

  Affijn, de beste manier om vertrouwelijke gegevens op de hard disk te verwoesten? Erin een gat boren? De schijf verbranden? Het beste advies is om je harde schijf te vernietigen door een CA + gecertificeerde vernietigingsdeskundige. De harde schijf wordt vermorzeld in de shredder en vervolgens worden de resterende materialen gerecycled. Zo zorg je voor 100% vernietiging van data. Dit is een goede, snelle, maar ook zeker een duurzame en betrouwbare methode voor het vernietigen voor harde schijven.

  Schudden (wipen), door middel van software.

  Het schudden van een hard disk (vegen) een goede manier om gegevens te verwijderen. In het Engels heet deze methode ook wel wipen. Experts op het gebied van gegevensherstel maken zelf ook de aanbeveling om de harde schijf te rocken als het gaat om verwijdering. In tegenstelling tot het formatteren, worden bij het schommelen van een harde schijf feitelijk gegevens verwijderd omdat de gegevens worden door nieuwe data, door nieuwe 0 en 1 cijfers.
  Wat ook niet onbelangrijk is, is dat deze software “slechte sectoren” niet kan bereiken. Wat we verstaan onder een slechte sector, is een beschadigd deel van de schijf, dus dit deel kan nog steeds gegevens bevatten.
  Een gegevensherstelbedrijf in de Verenigde Staten raadt aan om schijven minstens 3 keer te kloppen voordat ze veilig worden weggegooid. Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakt gebruik van de zogeheten ”US DoD 5220.22-M” wijze, deze staat onder andere bekend als de als de DOD-wismethode. De schijf is bedekt met gegevens in drie fasen. In fase éém wordt de data in de schijf met nullen overgeschreven. In fase twee worden de gegevens overschreven met énen. In de derde fase wordt de schijf overschreven met een willekeurige combinatie van nullen of enen.

  Vernietigen met een magneet?

  Traditionele harde schijven met draaiende schijven (ook wel platters genoemd) kunnen inderdaad met magneten worden gewist of beschadigd. Maar hiervoor heb je een speciale machine nodig, de degausser. Deze krachtige machine vernietigt een magnetisch veld dat toebehoort aan de harde schijf, waardoor gegevens verdwijnen en de schijf onbruikbaar wordt. De harde schijf wordt teruggezet richting een neutrale toestand.

  Het wissen van gegevens van de hard disk door middel van een standaardmagneet is niet in staat om hetzelfde te doen. Het is van groot belang dat de magnetische kracht sterk genoeg is voor het vernietigen van data. Bovendien is het niet mogelijk om te zien of alle gegevens zijn verwijderd.

  De schijf zelf kapot maken.

  Dit doen veel mensen ook, de schijf gewoon zelf beschadigen en vernietigen. Dit is ook een werkende methode, alhoewel er met geen enkele garantie kann worden gezegd dat de data op de harddisk daadwerkelijk niet opnieuw terug te halen valt, de schijf of zich is onbruikbaar geworden. Je kunt hem eventueel eerst een aantaal keer wipen, en dan zelf aan de slag gaan.

  Harde schijven vernietiging voor bedrijven is andere koek. Dit laat je idealiter over aan een specialist zoals CTC. De belangen zijn enorm, dus wendt u tot een vakkundig bedrijf voor uw vernietiging van harde schijven, i.p.v. zelf aan de slag te gaan. 

  Categories: Electronica en Computers

  Comments are currently closed.