2Binsite Artikel Website
Image default
Dienstverlening

TENS, de veilige behandeling tegen pijn

Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie, oftewel TENS, wordt ingezet als niet medicamenteuze pijntherapie. Dit is een moderne pijntherapie die volkomen veilig is. TENS is een klein en handzaam apparaat dat lichte stroomstootjes afgeeft die de pijn dempen.

De stroomstootjes worden vanuit het apparaat via elektroden pleisters afgegeven op de huid. De elektrische stroomsignalen zijn mild van intensiteit en veroorzaken geen pijn. Het gevoel dat de elektrische signalen geven is licht tintelend, prikkelend of kriebelend. De sterkte van de stroomsignalen kan persoonlijk ingesteld worden.

Door de stroomsignalen treedt er een verstoring van de pijnprikkel richting de hersenen op. De hersenen nemen de pijnprikkel dus niet meer waar waardoor het pijnlijke gevoel wordt gedempt of zelfs helemaal verdwijnt. Daarbij wordt, door de elektrische signalen, ons lichaam gestimuleerd om endorfine aan te maken. Endorfine is een lichaamseigen stof die de pijn dempt. Als laatste geven de elektrische signalen een ontspannende werking op de spieren. Dit geeft niet alleen ontspanning maar neemt ook de pijn van eventuele verkrampte spieren weg.

Vragen over TENS die veel gesteld worden

  • Werkt de pijntherapie met TENS echt?
    Ja absoluut. Voor veel mensen biedt TENS zeer goede resultaten. Daarom wordt behandeling op basis van elektrostimulatie al vele jaren ingezet. Al meer dan 50 jaar werken artsen in het ziekenhuis, artsen in revalidatiecentra en fysiotherapeuten met deze methode om pijn te bestrijden en spieren weer sterker te maken.

 

  • Is het gebruik van TENS veilig?
    Ja, het gebruik van TENS is zeer veilig bij correct gebruik. Ook kent het gebruik van TENS bijna geen bijwerkingen. In sommige situaties mag TENS alleen gebruikt worden met toestemming van een arts, bijvoorbeeld wanneer er een lichamelijk probleem is zoals bepaalde huidaandoeningen of hartritmestoornissen.

 

  • Geeft het gebruik van TENS bijwerkingen?
    Bijwerkingen komen in de meeste gevallen niet voor. Bij verkeerd gebruik van TENS kan er spierpijn ontstaan. In sommige gevallen kan huidirritatie optreden. Er bestaan TENS apparaten die huidirritatie tegen kan gaan door de speciale huidbeschermingsfunctie. Ook bevatten deze TENS apparaten een elektroden herkenning. Dit houdt in dat wanneer de elektroden niet correct zijn aangebracht of het apparaat niet goed aan de elektroden is bevestigd, de intensiteit van de stroom op 0 blijft.

 

https://tens.nl/

Gerelateerde artikelen

Tips om een rioolverstopping te voorkomen!

Sloopwerken

Buunk Ontstoppingsdienst