2Binsite Artikel Website
Image default
Aanbiedingen

Monokristallijn vs. Polykristallijn zonnepanelen wat zijn de verschillen?

Monokristallijne vs. Polykristallijne zonnepanelen komen in principe neer op hoe dun en licht je het zonnepaneel maakt. Monokristallijne panelen zijn veel dunner, en dus lichter, dan polykristallijne panelen en bieden een groter reflectievermogen. Polykristallijne panelen zijn over het algemeen sterker en lichter dan monokristallijne panelen en hebben een hogere zonne-efficiëntie. In de juiste omstandigheden (en met het juiste onderhoud) kunnen polykristallijne panelen een zeer goede energie-opname bieden.

 

Even wat voorbeelden:

Een goed voorbeeld van hoe verschillende materialen verschillende rendementen kunnen opleveren bij de best geteste zonnepanelen, is het verschil tussen een PV-paneel van amorf silicium en een van polysilicium. Amorf silicium is zeer licht (vergeleken met polysilicium), maar een goed fabricageproces kan die kosten enigszins drukken. In het beste geval liggen de kosten per watt van polysilicium dichter bij 0,15 dollar, wat eigenlijk best goed is. Het slechtst denkbare scenario is dat polysilicium meer dan $0,10 per watt kost.

 

Bestaande zonne-energie installaties kosten ongeveer $0,30 per watt opgewekte stroom, dus als polykristallijne panelen minder gaan kosten dan monokristallijne panelen, geeft dat de zonne-energie industrie een boost. Maar de polykristallijne panelen zijn nog steeds veel goedkoper dan monokristallijne panelen, en als u polykristallijne panelen gebruikt kunt u er zekerder van zijn dat ze zullen werken.

 

Net als zonne-energie in het algemeen, is de definitie van “goed” een bewegend doelwit. Monokristallijne panelen bijvoorbeeld produceren in de meeste omstandigheden nog steeds niet noodzakelijkerwijs evenveel stroom als polykristallijne panelen. Dat gezegd hebbende, we hebben een lange weg afgelegd in termen van polykristallijne zonnepanelen in de afgelopen paar jaar, en naarmate de technologie en verbeteringen in de productie de efficiëntie van polykristallijne zonnepanelen blijven verhogen, zullen de voordelen van polykristallijne zonne-energie alleen maar toenemen.

 

Hoe zit het met de betrouwbaarheid?

 

De belangrijkste vraag bij elke energiebeslissing is betrouwbaarheid. Hoe betrouwbaar zijn de energiebronnen die we vandaag de dag gebruiken? Natuurlijk letten we allemaal op de betrouwbaarheid van kolencentrales in de Verenigde Staten en de rest van de wereld, en dat zou ons allemaal de stuipen op het lijf moeten jagen. Sommige mensen maken zich op een meer rationele manier zorgen over de betrouwbaarheid van zonne-energie, maar anderen willen nog steeds denken in termen van aardgascentrales.

 

Er is echter een enorm verschil tussen aardgas en steenkool, en dat komt in grote mate neer op betrouwbaarheid. Aardgas is heel gemakkelijk af te sluiten en uit te schakelen, en voor bepaalde soorten energiecentrales is dat een groot voordeel. Voor zonne-energiesystemen is uit- en inschakelen meestal geen goede zaak. In plaats daarvan zal een zonnepaneel dat geen stroom genereert wanneer het is uitgeschakeld, uiteindelijk water lekken (zelfs als er geen lekken zijn), uitdrogen en barsten. Een zonnepaneel dat wordt blootgesteld aan weersinvloeden of andere omgevingsinvloeden zal vaker wel dan niet defect raken, en met minder defecten.

 

Gerelateerde artikelen

Werkkleding voor de winter nodig? Bestel een sweater.

NIEUWE LED G4 EN G9 LAMPEN

Autorijschool De Bilt