2Binsite Artikel Website
Image default
Onderwijs

MBA opleiding kiezen

Wat is een MBA?

MBA staat voor Master of Business Administration (MBA). Benieuwd wat deze prestigieuze postdoctorale kwalificatie precies inhoudt? Van general management tot IT-management en projectmanagment; met deze managementopleiding kun je vrijwel overal in specialiseren. Ontdek hier waarom MBA’s door topwerkgevers zo hoog gewaardeerd worden.

Het succesvol afronden van een MBA kan leiden tot een beter salaris, een betere arbeidsmarktpositie en een uitgebreid netwerk van zakelijke contacten. Maar hoewel MBA’s hetzelfde opleidingsniveau hebben als andere masteropleidingen, worden ze meestal pas bestudeerd met een paar jaar werkervaring op zak. MBA-studenten zijn daarom vaak jonge zakenmensen met ten minste twee jaar beroepservaring. Maar ook oudere werknemers die de uitdaging aandurven, kunnen zich kandidaat stellen voor deze management opleiding

Je kunt MBA’s zien als het neusje van de zalm onder de managementopleidingen. Dus als je ambities hebt voor een wervelende executive-carrière, kan een MBA precies zijn wat je nodig hebt. Maar wees gewaarschuwd: MBA’s zijn duur en academisch uitdagend. Je wilt er dus zeker van zijn dat het de juiste optie voor je is, voordat je de sprong waagt. Springest helpt je bij het maken van je beslissing door je hier van de benodigde informatie te voorzien.

Welke soorten MBA’s zijn er zoal?

Als je een MBA opleiding overweegt, dien je eerst te beslissen welk type MBA het beste past bij je huidige ervaringsniveau, levensomstandigheden en carrièredoelen. Er zijn een aantal hoofdcategorieën te onderscheiden:

 • General MBA (of gewoon ‘MBA’): dit is de beste optie als je al enige bedrijfservaring hebt (meestal wordt ongeveer drie jaar ervaring verwacht) en je je carrière wilt versnellen door over te stappen naar een managementrol, de financiële sector of bedrijfsstrategieën.

 • Executive (EMBA): deze masteropleiding wordt meestal in deeltijd gevolgd en is geschikt voor wie al een managementfunctie bekleedt en ambities heeft om in de directiekamer terecht te komen.

 • Specialistische MBA: perfect als je al enige managementervaring hebt en in een bepaalde industrie of sector wilt instappen of promotie wilt maken.

 • Afstandsonderwijs MBA: vaak wordt dit type MBA aangeduid als een online MBA. Deze is ideaal als je geen tijd hebt voor een full-time studie aan de universiteit. Zo kun je toch doorleren en tegelijkertijd blijven voldoen aan andere persoonlijke en professionele verplichtingen.

 • MBA zonder werkervaring: wil je de eerste stappen in de richting van een managementcarrière zetten, maar heb je nog geen uitgebreide werkervaring? Dit type MBA is ideaal als je onlangs bent afgestudeerd of als je van loopbaan verandert. 

Lees de programmabeschrijving altijd zorgvuldig door bij het maken van je keuze, want universiteiten kunnen de bovenstaande termen ook gebruiken om een ander soort specialisatie aan te geven. 

Wat zijn de belangrijkste redenen om voor een MBA te kiezen?

Hoewel er meer dan een paar redenen zijn om een MBA-diploma te behalen, zijn er drie die er bovenuit springen: het ontwikkelen van geavanceerde managementvaardigheden, de vele mogelijkheden tot specialisatie en de toegang tot een uitgebreid zakelijk netwerk.

1. Het ontwikkelen van geavanceerde, flexibele managementvaardigheden

Een MBA is de uitgelezen manier om je voor te bereiden op snel veranderende zakelijke omgevingen. De vaardigheden die je met deze masteropleiding ontwikkelt bieden je de beste handvatten om je continu aan te passen aan de onvermijdelijke verandering van industrieën, markten, en de manieren waarop mensen zaken doen.

Een MBA-opleiding dwingt je om uit je comfortzone te stappen. Je verkent hiermee de nieuwste trends in International Business, leert de nieuwste managementtools en -technieken toepassen, en daagt jezelf uit om bedrijven, teams en samenwerkingen te verbeteren.

Van plan om van loopbaan te veranderen? Zelfs als de sector evolueert op een manier die je plannen in de war schopt, zullen de managementvaardigheden die je tijdens een MBA opdoet, je helpen om snel een nieuwe richting te vinden. Je zult bovendien in staat zijn om te profiteren van veranderingen in de economie en nieuwe zakelijke kansen kunnen vinden waar anderen slechts proberen om zichzelf staande te houden.

2. Keuze uit diverse MBA-specialisaties

Vanwege hun internationale populariteit hebben veel universiteiten en business schools een divers aanbod van MBA-programma’s ontwikkeld, gespecialiseerd in verschillende aspecten van het bedrijfsleven, zoals projectmanagement of finance. Benieuwd welke MBA-specialisaties je zoal kunt kiezen? En wat het verschil is tussen die specialisaties? Hier volgen een aantal voorbeelden:

 • General Management: Dit is waarschijnlijk de populairste MBA-specialisatie. Deze is zeer geschikt voor het ontwikkelen van een all-round effectief zakelijk arsenaal, toepasbaar in elke veelzijdige bedrijfsomgeving.

 • International Business: Deze specialisatie is ideaal als je in het buitenland wilt werken, of in een wereldwijde organisatie met kantoren op verschillende locaties. Je leert onder meer hoe je zakelijke doelen afstemt over de grenzen heen. Aangezien steeds meer bedrijven wereldwijd actief zijn, is ook dit een geliefde keuze.

 • Strategisch Management: Met een Strategisch Management MBA bereidt je voor op bedrijfsplanning op lange termijn en backup planning. Ideaal voor visionairs die hun helikopterperspectief willen ontwikkelen.

 • Finance: Dit is een zeer geschikte managementopleiding voor bankiers, financial controllers, chief financial officers en finance managers. De programma’s zullen zich richten op statistiek, data-analyse, boekhouding en meer. 

 • Projectmanagement: Studenten die een MBA in projectmanagement behalen, krijgen inzicht in bedrijfsconcepten en bouwen aan hun leiderschaps- en managementvaardigheden. Dit stelt hen in staat om door te stromen naar de rol van een chief operating officer of een andere C-suite executive.

Andere voorbeelden van specialisaties zijn Marketing, Human Resources, IT Management en Consulting. Er zijn bovendien ook veel MBA’s met dubbele specialisaties. Daarmee nemen jouw managementcapaciteiten en veelzijdigheid nog meer toe.

3. Toegang tot een uitgebreid zakelijk netwerk

Het volgen van een MBA biedt je uitstekende netwerkmogelijkheden. Je zult in contact komen met medestudenten, professoren en onderwijzend personeel (dit zijn doorgaans allemaal mensen met veel managementervaring). Het uitwisselen van ervaringen zal jouw managementcapaciteiten zeker uitbreiden.

Ten slotte krijg je toegang tot het uitgebreide alumninetwerk van jouw specifieke MBA-programma. Deze nieuwe connecties vertegenwoordigen vrijwel elk type organisatie en elke branche. Zij kunnen je helpen aan een diepgaand begrip van de geringste veranderingen in de zakelijke omgeving. Je kunt met hen nadenken over een groot aantal zakelijke vraagstukken en zo sneller verbanden leggen tussen verschillende wereldwijde gebeurtenissen en wereldzaken.

 

Op welke banen kun je solliciteren met een MBA?

Als je je afvraagt wat je met een MBA-diploma kunt doen of welke MBA-banen beschikbaar zijn, dit zijn enkele populaire carrièremogelijkheden: CEO, COO, managementanalist, marktonderzoekanalist en HR-manager.

Gezien de hoge kosten van een MBA-opleiding, is het belangrijk om te weten dat je deze investering ruimschoots terug kunt verdienen. Werkzekerheid en een hoog salaris zijn namelijk twee van de belangrijkste voordelen van een MBA-diploma. Een MBA leidt vaak tot een promotie, een hoger inkomen of een carrièreswitch. Het gemiddelde inkomen van een MBA-afgestudeerde ligt veel hoger dan dat van een werknemer met een reguliere Master; je kunt ongeveer twee keer zoveel verdienen.

MBA’s zijn wereldwijd bekend en gerespecteerd, dus als je van een baan in het buitenland droomt, levert dit diploma een groot voordeel op. Een MBA kan je ook helpen om je te specialiseren binnen je huidige sector of in een nieuwe bedrijfstak waarin je interesse hebt.

Vaak is de meerderheid van de MBA-studenten internationaal, waardoor je een unieke kans krijgt om met zakenmensen met diverse achtergronden te netwerken. Dit biedt uiteraard ook een scala aan carrièremogelijkheden.

Maar neem de beslissing om je aan te melden weloverwogen. Gezien de kosten en de benodigde werkervaring, is het belangrijk dat je je een goed beeld vormt van je ambities voordat je aan een MBA begint. Denk goed na of je jouw doelen ook kunt bereiken zonder deze specifieke opleiding te volgen, of door voor een andere postdoctorale opleiding te kiezen. Het kan ook nuttig zijn om aan je werkgever te vragen welke voordelen een MBA je kan bieden binnen jouw huidige loopbaantraject.

Trends in MBA opleidingen

Een belangrijke trend in MBA opleidingen is dat MBA-studenten zeer kritisch zijn bij het kiezen van een MBA studie, al was het maar omdat ze (een deel van) de kosten van de opleiding vaak zelf moeten dragen. De gemiddelde prijs van een MBA volgens de Springest Trends is 12.827 euro voor een MBA. 10 jaar geleden bracht het volgen van een Master of Business Administration (MBA) opleiding automatisch succes. Nog steeds biedt een MBA-titel meerwaarde in jouw carriere, maar dan moet je wel de juiste MBA-studie volgen. 

De volgende universiteiten en business schools worden goed beoordeeld op Springest:

 • Businesschool Nederland
 • Netherlands Business Academy
 • Maastricht University
 • Tias
 • DNHS Business School
 • Nyenrode Business University

Hieronder zie je een aantal kerngetallen van de MBA opleidingen die via Springest geboekt worden:

mba-opleiding-trends-infographic

https://www.springest.nl/management-leiderschap/mba

Gerelateerde artikelen

Commerciele vaardigheden voor niet sales

Voordelen van bijles Engels in Utrecht

Workshop op school