2Binsite Artikel Website
Image default
Financieel

Hypotheekadvies bij je volgende koopwoning

Je volgende koopwoning

 

Doorstromer

Wanneer je reeds in een koopwoning woont en je op zoek bent naar een andere woning omdat deze bijvoorbeeld beter voldoet aan jouw wensen val je onder de noemer doorstromers op de woningmarkt. Omdat je in het verleden reeds een woning hebt gekocht heb je enige eigen ervaring met betrekking tot het kopen van een woning. Je weet dus ongeveer wat er staat te gebeuren. Nu ligt het er natuurlijk wel aan hoe lang het geleden is dat de huidige woning werd aangekocht. Er zijn namelijk veel zaken veranderd sinds 1 januari 2013 op fiscaal gebied. Waar je eerder veel keuze had uit verschillende hypotheken is het aanbod tegenwoordig veel kleiner. De reden hiervan is eigenlijk vrij simpel. De regering wil namelijk dat je jouw hypotheek in 30 jaar minstens annuitair aflost anders vervalt het recht op hypotheekrente aftrek.

Overgangsrecht 

Heb jij je huidge hypotheek voor 2013 afgesloten? Dan val je onder het zogenoemde overgangsrecht. Dit houd in dat je onder bepaalde voorwaarden ook andere hypotheekvormen kan voortzetten en toch het recht behouden op hypotheekrenteaftrek. Ook als je een nieuw huis koopt mag je onder bepaalde voorwaarden je lopende aflossingsvrij, leven-, beleggings- of spaarhypotheek meenemen.  Wil je meer bijlenen dan zal het extra deel wel in maximaal 30 jaar afgelost worden, minimaal volgens een annuitair aflosschema. 

Bijleenregelen

Als doorstromer heb je sinds 2004 ook te maken met de ‘bijleenregelen’ Simpel uitgelegd houdt dit in dat wanneer je je woning verkoopt met overwaarde/winst dat deze overwaarde bij aankoop van een nieuwe woning weer in het nieuwe huis wordt gestopt.  Wanneer dit niet gebeurd mag over dit bedrag geen hypotheekrente afgetrokken worden. 

Voorbeeld:

Je koopt in 2005 een woning voor €150.000,- welke in 2012 verkocht wordt voor €220.000 euro. Er is dus een winst van €70.000,-!  De volgende woning wordt aangekocht voor €300.000,- kosten koper. er mag dan maximaal een bedrag gefinancieerd worden van €230.000 euro waarover belasting aftrek genoten mag worden. Leen je meer bij dan zal over dit deel geen hypotheekrenteaftrek gegeven worden. 

 

Kortom, er zijn in de loop der jaren een hoop regeltjes bij gekomen. Laat je daarom altijd goed adviseren voordat je een huis koopt. Dit kan bij je eigen bank maar nog beter is om dit te laten doen door een onafhankelijk hypotheekadviseur.  Waar je bij een onafhankelijk adviseur wellicht wel iets meer betaalt voor zijn advies, heeft deze ook de keuze uit een groot arsenaal aan geldverstrekkers. Vaak kan  de adviseur van een bank enkel de hypotheek van deze bank aanbieden. Wanneer de rente bij die bank dan een stuk hoger is als bij een andere geldverstrekker betaal je over de hele looptijd soms tot in de tienduizenden euro’s meer. 

 

Makelaar

Sinds 1 februari 2021 is de WitteWoning makelaars Apeldoorn een samenwerking aan gegaan met Harms&Bakx. De WitteWoning makelaardij is een onafhankelijke, proactieve en energieke makelaardij die niet kan wachten om jou te helpen!

 

Geschreven door:

Harms & Bakx

De Eglantier 403

7329 DL Apeldoorn

Onafhankelijke hypotheekadviseur Apeldoorn

https://www.harmsbakx.nl/hypotheek/je-volgende-koopwoning

Gerelateerde artikelen

Tip:Bitcoin plus500

Het kopen van aandelen is niet moeilijk. Lees deze handige tips

Geld nodig? Ga een lening aan.