2Binsite Artikel Website
Image default
Aanbiedingen

Hoeveel kost het om een pelletkachel te gebruiken?

Bij de kosten van een pelletkachel komt meer kijken dan de kachel zelf. De pellets zelf, pelletbrandstof genoemd, zijn kosten die moeten worden meegerekend in de totale kosten voor het bezitten en gebruiken van een pelletkachel.

Wat zijn pellets?

Pellets/ pelletbrandstof: Pellets zijn sterk gecomprimeerde biobrandstoffen die worden gemaakt van organische materialen zoals houtresten en andere biomassa. Ze zijn extreem compact en hebben een laag vochtgehalte. Hierdoor verbranden ze schoon en blijft er vaak niets anders achter dan vliegas.

Kosten

Kosten van pellets en pelletbrandstof: Omdat de productie van pellets afhankelijk is van de productie van afvalmaterialen, kan de prijs fluctueren naar gelang vraag en aanbod van de primaire grondstof (de stof waaruit het afval wordt geproduceerd). Momenteel is de gemiddelde kostprijs van een zak pelletkorrels van 16 kg, €8,00 per zak. Zachthoutpellets zijn gemiddeld duurder dan hardhoutpellets omdat zachthoutpellets meestal schoner branden en minder as afgeven.

Pellets worden meestal per ton gekocht, en het gemiddelde huishouden dat een pelletkachel gebruikt voor extra warmte verbruikt tussen de 2 en 3 ton per stookseizoen. Wanneer een pelletkachel als hoofdverwarming wordt gebruikt, verbruikt een gemiddeld huis ongeveer 7 ton pelletbrandstof per seizoen. De meeste pelletkachels hebben ventilatoren, regelaars en brandstoftoevoersystemen die op elektriciteit werken, en de maandelijkse elektriciteitsrekening voor een typische kachel is ongeveer €150 per jaar.

Verbruik

Dat hangt af van de grootte van de te verwarmen ruimte, de gewenste temperatuur, de isolatie van het gebouw en de omstandigheden buiten. Op een koude dag, zoals 2 graden Celsius, is het niet ongebruikelijk om één zak per dag te gebruiken. Pellets kunnen per zak of per ton worden gekocht.

Goed voor de portemonnee!

Veel huiseigenaren denken erover om pelletkachels te installeren om warm te blijven deze winter, en met goede reden: Ze branden schoon, produceren veel warmte en vergen weinig onderhoud. En mensen die pelletkachels bezitten kunnen honderden euro’s per jaar besparen nadat ze van stookolie, propaan of elektrische verwarming zijn overgestapt op houtpellets. 

 

https://www.pelletkachelvergelijker.nl

Gerelateerde artikelen

Een camera voor ieder voertuig

Wil je je iPhone X scherm vervangen?

Airconditioning voor je huis