2Binsite Artikel Website
Image default
Woning en Tuin

Hoe help ik mee aan een beter milieu?

De afgelopen decennia zijn de klimaatverandering en het omzien naar ons milieu hoog op de prioriteitenlijst beland van de overheid, van bedrijven en ook van particulieren. We hebben namelijk de plicht om straks een wereld achter te laten, die ook nog bewoonbaar is voor onze kinderen en kleinkinderen. Iedere Nederlander heeft hierin een verantwoordelijk. En omdat alle beetjes helpen en samen één grote maken, doe je er goed aan in je dagelijkse leven rekening te houden met het milieu en klimaat. Met onderstaande tips doe je dat op een slimme en efficiënte manier.

Kies voor milieuvriendelijke en recyclebare producten en materialen

Als je luxeproducten gaat kopen, zoals een Una Matras, elektronische apparatuur, meubilair of een auto, kies dan zoveel mogelijk voor milieuvriendelijke, energiezuinige en recyclebare materialen. Een Una Matras is een goede en duurzame keuze, net als een elektrisch voertuig. Koop je een afwasmachine of koelkast, ga dan voor energiezuinige uitvoeringen om het milieu te sparen. Kunststof kozijnen zijn naast een Una Matras ook een milieuvriendelijke keuze, vanwege de ecologische productie en de mogelijkheid om deze grondstoffen later te recyclen.

Pak vaker de fiets of de benenwagen

Een eenvoudige tip, maar wel een efficiënter: pak voor kleine ritjes, bijvoorbeeld naar de supermarkt voor wat kleine aankopen, de fiets of de benenwagen en niet de auto. Jaarlijks kun je hierdoor tientallen tot honderden liters benzine minder verbruiken en zo het milieu sparen. Daarbij heeft je auto minder onderhoudsbeurten nodig en spaar je door het beperktere brandstofverbruik een hoop geld uit. En als je dan toch per se met de auto wilt en je het je kan veroorloven? Koop dan een hybride of een elektrisch voertuig om de CO2-uitstoot te beperken.

Scheid je afval

Het klinkt als een open deur, maar is daarom niet minder waar: door je afval goed te scheiden, help je direct mee aan een beter milieu en klimaat. Gooi groenteresten, voedselrestjes en tuinafval in de groene container en scheidt ook materialen als plastic, batterijen en metalen door deze apart in te leveren.

Isoleer je woning

Heb je een eigen woning? Dan kan het heel voordelig zijn om op twee niveaus je woning te isoleren, bijvoorbeeld door het glas te vervangen door isolatieglas en door te kiezen voor spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie. Waarom twee maatregelen nemen? Heel simpel: dat is niet alleen efficiënter, maar biedt ook ruimte voor het aanvragen van subsidiëring, waardoor je tot wel 30 procent kunt besparen op de isolatiekosten. Het milieu en klimaat zijn nu al blij met je!

 

Gerelateerde artikelen

Vraag om hulp bij deze vakkundige hovenier in Bergen op Zoom

Wonen in de omgeving van Den Bosch? Een aankoopmakelaar uit de regio biedt ondersteuning!

Denkt u wel eens na over dak onderhoud?