• Bedrijf beginnen: eenmanszaak, VOF of BV?

  Als u een bedrijf wilt gaan opstarten komen er natuurlijk een aantal zaken bij kijken. Zo moet u zich bedenken of u een eenmanszaak, bv of vof wilt beginnen. In deze blog worden de verschillen tussen deze keuzes uitgelegd, zodat u de juiste keuze kunt maken.

  Wat zijn de verschillen tussen een eenmanszaak, VOF of BV

  Voor u een keuze maakt tussen de verschillende opties. Moet u rekening houden met een aantal variabelen. Zo zijn er verschillende juridische en fiscale verschillen tussen een eenmanszaak, VOF of BV. Bij een eenmanszaak en VOF kun je als ondernemer aansprakelijk gesteld worden voor eventuele verliezen van je zaak. Als eigenaar van een eenmanszaak of VOF moet u inkomstenbelasting voor ondernemers betalen. De eerste jaren zal dit voordelen met zich meebrengen, maar als er veel winst gemaakt wordt door de eenmanszaak of VOF kan dit tegenvallen en dan bent u verplicht om inkomstenbelasting te betalen over alle winst die uw onderneming maakt. Als u een BV heeft richt u eigen rechtspersoon op. Bij een BV wordt uw persoonlijke financiële aansprakelijkheid beperkt. Als echter onjuist beheer kan worden bewezen, kunt u alsnog persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor faillissement. Als u een BV heeft bent u eigenlijk in dienst van uw eigen bedrijf en moet u uzelf salaris betalen en hierover inkomstenbelasting afdragen.

  Wat kunt u nu het beste oprichten?

  Er zijn dus drie verschillende hoofdvormen waar u uit kunt kiezen: een eenmanszaak, een VOF; vennootschap onder firma of een BV; besloten vennootschap. U moet dus een afweging gaan maken voor wat u het beste is. Als u met één of meerdere partners een bedrijf wilt beginnen. Dan moet u voor een VOF of BV kiezen. In de akte of het contract kunt u ieders aandelen in het bedrijf vastleggen. Zzp’ers kiezen er vaak voor om een eenmanszaak te beginnen omdat ze dan alleen kunnen starten en ondernemen. Een BV kunt u ook altijd alleen beginnen.

  https://bundel.nl/vof-of-bv/

  Categories: Dienstverlening

  Tags: , ,

  Comments are currently closed.