• 8 redenen van incontinentie

  2binsite

  Wanneer u incontinent bent, kan dit voor veel nare gevolgen zorgen. Zo voelt u zich niet op uw gemak in het publiek, omdat incontinentie voor onverwachte vervelende ongelukjes kan zorgen. Incontinentie houdt in dat u uw urine niet meer kan ophouden en soms daardoor wat plas verliest. Urineverlies komt voor in diverse maten, zo kunt u enkel wat last hebben van wat druppeltjes, maar u kunt ook zomaar uw complete blaasinhoud verliezen. Officieel wordt dit urine incontinentie genoemd. Maar wat houdt het precies in als u incontinent bent? Wat kan de oorzaak van incontinentie zijn? Lees verder om alles te weten te komen over incontinentie.

  Wie hebben er last van incontinentie? 

  In Nederland zijn er zo’n 3,5 miljoen mensen die incontinent zijn. Vooral vrouwen zijn incontinent, maar ook zeker mannen kunnen last hebben van incontinentie. Ongeveer 50% van de volwassen vrouwen is incontinent tegenover 10% van de volwassen mannen. Vrouwen hebben eerder last van incontinentie door de vrouwelijke anatomie en omdat de bekkenbodemspier van een vrouw veel te verduren heeft in het leven, zoals menstruatie, zwangerschap en de overgang. Zoals u kunt lezen zijn er veel mensen die last hebben van incontinentie. Incontinentie is dus niks om u voor te schamen, maar helaas heerst er nog steeds een taboe op en gaat het vaak gepaard met schaamte en onzekerheid. 

  Wat kunnen de oorzaken van incontinentie zijn? 

  Incontinentie kan veroorzaakt worden door verschillende dingen. Factoren als leeftijd, gezondheid of zwangerschap kunnen hiermee te maken hebben. Er is vaak niet één enkele oorzaak van incontinentie. De meest voorkomende oorzaak van incontinentie zijn: 

  1: Verzwakte bekkenbodemspieren

  De bekkenbodemspieren van een vrouw hebben veel te verduren in het leven. Normaal gesproken blijven deze spieren tegen elkaar aan gedrukt wanneer er aandrang is om te plassen. Als deze bekkenbodemspieren zijn verzwakt, kan er minder druk worden uitgeoefend, waardoor u minder controle heeft over uw urine en u ongewenst urine kan verliezen. De bekkenbodemspieren kunnen gedurende het leven verzwakken door hormonale veranderingen, zwangerschap, bevalling of de overgang, vandaar dat dit vaak de oorzaak is van incontinentie bij vrouwen. 
   

  2: Ouderdom

  Als u ouder wordt, veranderen er meerdere dingen wanneer sommige mensen controle over hun blaas verliezen en ongewenst urine verliezen. Zo worden de bekkenbodemspieren minder sterk, gaat de communicatie tussen de hersenen en de blaas niet altijd goed of kunnen mensen last hebben van lichamelijke of psychische problemen. Dit kunnen allemaal oorzaken zijn waardoor mensen niet op tijd de toilet bereiken. 
   

  3:Blaasproblemen

  Verscheidende blaasproblemen kunnen ervoor zorgen dat een persoon incontinent wordt. Zo kan een blaasinfectie of blaasontsteking ervoor zorgen dat u geen goede controle meer hebt over uw blaas. 
   

  4: Medische middelen

  Sommigen medi-cijnen kunnen als gevolg hebben dat u weinig controle meer over uw blaas heeft. Medi-cijnen als slaapmiddelen of antipsychotica hebben incontinentie als veel voorkomende bijwerking.
   

  5: Neurologische aandoeningen

  Wanneer er een storing in het zenuwstelsel van de mens plaatsvindt, kan dit de signaaloverdracht tussen de blaas en de hersenen verstoren. Hierdoor functioneert deze verbinding niet meer optimaal, waardoor incontinente mensen vaak niet op tijd de toilet halen. Neurologische aandoeningen als MS, Parkinson of een dwarslaesie kunnen de oorzaak zijn van incontinentie. 
   

  6: Diabetes

  Bij diabetes wordt er meer urine aangemaakt in de blaas dan bij mensen zonder diabetes. Ook hebben mensen met diabetes een verstoorde gevoeligheid van de blaas. Hierdoor hebben diabetespatiënten vaak meer last van urineverlies. 
   

  7: Overgewicht

  Wanneer u overgewicht heeft, betekent dit dat er extra gewicht op uw buik en bekkenbodem rust. Hierdoor ontstaat er meer druk op de blaas waardoor u ongewenst urine kan verliezen en u incontinent kan worden.
   

  8: Verkeerde plasgewoontes

  Een verkeerde plas gewoonte kan grote gevolgen hebben voor uw blaas en urineverlies. Door geen goede houding aan te nemen terwijl u plast, niet goed uitplassen of uw plas te lang ophouden kan dit incontinentie veroorzaken. 

  Wanneer u zelf ook te maken heeft met incontinentie of wanneer u meer wilt weten over dit onderwerp of bijvoorbeeld wanneer u benieuwd bent naar wat voor oplossingen erzijn voor incontinentie kunt op de awebsite Hulpmiddelonline.nl terecht voor uitgebreide informatie en kundig advies. 

  Categories: Zorg

  Comments are currently closed.