2Binsite Artikel Website
Image default
Zorg

Hoe mensen met een lichamelijke beperking meer kunnen bewegen

Het is voor ieder mens belangrijk om voldoende beweging te krijgen, en zo is dat voor mensen met een lichamelijke beperking niet anders. Het heeft een positief effect voor iemands gezondheid en welzijn. Tegenwoordig is er veel mogelijk voor mensen in deze categorie. Het is echter gebleken uit onderzoek dat mensen met een lichamelijke beperking veel minder bewegen dan zou moeten. Daarom lees je hier hoe dit verholpen kan worden.

 

Mensen met een lichte lichamelijke beperking

 

Voor mensen die redelijk mobiel zijn, maar tegelijkertijd niet mobiel genoeg zijn om te bewegen als iemand zonder lichamelijke beperking, kan het erg helpen om samen met iemand te bewegen. Dit kan een vriend(in) of familielid zijn, maar uiteraard ook een hulpverlener. De ‘helper’ kan hulp bieden en diegene motiveren. Dat laatste, motivatie, is erg belangrijk. Het is gebleken dat mensen die hun lichamelijke beperking niet accepteren daardoor ook minder bewegen. Het is dus goed als iemand een drijfveer heeft en zijn of haar beperking leert te accepteren. Daarnaast is het ook mogelijk om te sporten in een vereniging of in een groep. Daar krijgen zij de hulp en steun die zij nodig hebben.

 

Mensen die minder mobiel zijn

 

Als iemand bijna geen lichamelijke mogelijkheden meer heeft, en zelfs bijvoorbeeld een tillift nodig heeft, kan het lastig zijn om in beweging te blijven. Maar ook voor die mensen zijn er mogelijkheden. Zo kan een stoelfiets al een uitkomst zijn. Daarmee train je je bovenbenen, zonder verder je lichaam te belasten. Terwijl je in een stoel zit, ‘fiets’ je als het ware op een klein apparaat. Ook hoeft hij of zij met een lichamelijke beperking hier niet veel moeite voor te doen. Dat is dus ideaal.

 

Mensen met een rolstoel

 

Er zijn tegenwoordig veel manieren voor mensen in een rolstoel om mee te doen in de samenleving. Zij kunnen ook een echte sport uitoefenen in groepen of groepjes met andere rolstoelgebruikers. Voor mensen met een beperking is het vaak zeer prettig om mensen te ontmoeten en om te gaan met mensen die ‘hetzelfde’ zijn als zij. Mensen in een rolstoel kunnen eigenlijk elke sport uitvoeren die mensen zonder een beperking ook kunnen. Zo kunnen zij badmintonnen, basketballen, bowlen, golfen, handballen, hockeyen, volleyballen, ga zo maar door.