2Binsite Artikel Website
Image default
Energie

Een zakelijke energiecontract als thuiswerkende zzp’er

Is het verstandiger om als freelancer een zakelijke energiecontract af te sluiten? Dat is een van de vragen waar menig zzp’er zijn hoofd over breekt. Voor velen zijn een aantal zaken onduidelijk, zoals: kan ik de energiekosten van de zaak aftrekken en belasting terugvorderen? In bijna alle gevallen mag je zelf kiezen of je wilt gaan voor een particulier contract of zakelijk contract, maar om die keuze verstandig te kunnen nemen moet je nog een paar zaken verder uitzoeken.

 

Je verbruik

Over het algemeen zijn particuliere abonnementen goedkoper, want particulieren komen vaak in aanmerking voor welkomstpremies en actietarieven. Echter, zijn deze acties vaak gelimiteerd tot een X aantal kWh stroom en m³ gas. Dan moet je dus even erbij stil staan en afvragen wat je thuis gaat doen. Ga je bitcoins minen of bloggen. Als je thuis stroom- en gas intensieve activiteiten gaat uitvoeren, kan een zakelijk contract dus voordelen bieden. Zakelijke energiecontracten worden vrijwel altijd weergegeven met het bedrag zonder BTW. Hierdoor lijkt het alsof je met een zakelijke energiecontract goedkoper uit bent, maar reken dus eerst goed de tarieven inclusief btw uit!

 

Aftrek van de BTW

Onder de zzp’ers is er een mythe aanwezig, dat je alle energiekosten zakelijk kunt opgeven, dat klopt niet. Als je vanuit thuis werkt en je kunt dit aantonen, dan kan je een gedeelte van de energiekosten als zakelijk opgeven. Dit kan zowel bij een zakelijk als bij een particulier contract. Mocht je nog twijfels hebben, raadpleeg dan de belastingdienst of een accountant.

 

Voorwaarden

Zakelijke energiecontracten hebben over het algemeen minder gunstige voorwaarden. Als je als particulier je contract vroegtijdig beëindigd, zit daar een boete op van maximaal 125 euro. Bij zakelijke contracten kan die boete wel tot honderden euro’s lopen. Om deze redenen is het dus essentieel om eens goed stil te staan en begint met zakelijke energie vergelijken tegenover particuliere energie.