2Binsite Artikel Website
Image default
Dienstverlening

Nora Akachar maakt culturele taboes bespreekbaar

Nora Akachar maakt culturele taboes bespreekbaar

Toneel, spel en een dosis humor zijn sleutel tot succes

Een grote groep die vanuit een andere cultuur naar Nederland verhuist loopt tegen bepaalde knelpunten aan in de opvoeding vanwege het cultuurverschil. Zo ook Nora Akachar die als jong meisje naar Nederland verhuisde en vanwege het cultuurverschil een hoop gênante momenten meemaakte die je rustig zou kunnen bestempelen als trauma, zo vertelt ze: Toen ik jarig was mocht ik natuurlijk trakteren op school, want dat doen ze in Nederland. Mijn moeder was nog niet bekend met deze traditie en gaf mij dan ook een grote zak chips mee om te delen. Alle kinderen aten uit één bord. Dat is dan weer wel Marokkaans. Achteraf een hilarisch verhaal, maar op het moment zelf kon ik wel door de grond zakken! Vooral ook omdat leraren het niet begrepen en de situatie nog ongemakkelijker maakten. Hier kom ik natuurlijk wel overheen, maar er zijn ook een hoop voorbeelden waarbij ik zeker hulp had kunnen gebruiken van professionals.”.

Nora besloot haar verhalen te delen op een besloten Facebookpagina genaamd Trauma’s van Nora. De persoonlijke worstelingen waarin zij opzoek is naar haar rol als vrouw, als Marokkaanse, als persoon in deze samenleving, maar ook binnen haar vriendenkring en gezin, worden hier op de pagina weergegeven in korte verhalen. Binnen no-time had zij maar liefst 29.000 leden! “Ik krijg de hele dag verhalen toegestuurd door mensen die de situaties herkennen en de behoefte hebben om hun verhaal te delen. De enorme populariteit van de pagina bracht de behoefte op dit onderwerp in kaart en mij, met mijn ervaring als trainer, op het idee om JIK Productions te starten. Samen ontwikkelen wij trainingen die aan de hand van onder andere trauma’s, intermenselijke communicatie en reactiepatronen meer inzicht geven in de problematiek waarmee hulpverleningsorganisaties en overheidsdiensten te kampen hebben en de wijze waarop professionals op adequate wijze kunnen omgaan met deze problematiek resulterend in een gezonde interne organisatiecultuur en een gedegen taakuitvoering. Van politie tot hulpverleners van het COA, van ziekenhuizen tot ambtenaren die diversiteit nog beter willen begrijpen en zich afvragen of het beleid nog passend is in onze diverse maatschappij. Diversiteit en de daarmee samenhangende uitdagingen gaan ons allen aan!”

Theatershow

Naast het voorzien van advies, coaching, masterclasses en begeleiding geeft JIK Productions  doormiddel van toneel en spel interactieve workshops, welke gelinkt zijn aan gevoelige thema’s. “Met mijn theaterachtergrond vond ik een manier om onderwerpen waar een taboe op heerst luchtiger te maken. Het helpt deelnemers om zich in te leven en ze herkennen de situaties wat tevens humoristische momenten oplevert. Lachen is gezond en draagt zeker bij aan het verwerken en het accepteren van je pad.”, vertelt Nora. Ze gaat in samenwerking met onder andere Amal Kharkhach- van Caem de verhalen op de Facebookpagina tot leven wekken door deze te verwerken in een theatervoorstelling en een prachtig boek vol humor en herkenning. Daarom staat Nora op 28 november 2019 in theater De Nieuwe Regentes in Den Haag met haar voorstelling Trauma’s van Nora waarvan de tickets binnenkort in de verkoop gaan.

Over JIK Productions

Hulporganisaties en overheidsdiensten ervaren moeite om de doelgroepen te bereiken die vanuit een andere cultuur naar Nederland zijn verhuisd. In veel culturen heersen namelijk taboes op deze knelpunten en sluit hulpverlening niet aan, doordat zij niet altijd de weet, kennis en kunde hebben om hierop in te kunnen spelen. Om die reden is er nog te weinig succes in hulpverleningsland en kampen overheidsdiensten met obstakels bij de uitoefening van hun werk. JIK Productions brengt deze partijen dichter tot elkaar en speelt op onconventionele en innovatieve wijze in op de behoefte aan cultuurbewuste begeleiding rondom gevoelige onderwerpen, zoals discriminatie en uitsluiting, door middel van trainingen en coaching aan professionals binnen het sociaal domein.

 

Informatie over JIK Productions (Journey of Innovative Knowledge)

Website is under construction.

Contact via info@jikproductions.nl

 

NOOT VOOR DE REDACTIE – NIET VOOR PUBLICATIE

Voor meer informatie, hoge resolutie beeld of interviewvragen neemt u contact op met Marjolein Mens van MENSCOMM via marjolein@menscomm.nl of 06 – 13 92 30 50.

http://beb3632e75a1c5.in02.hostcontrol.com/nieuws