2Binsite Artikel Website
Image default
Bedrijven

Wat is maculadegeneratie?

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie of MD, zoals het gewoonlijk afgekort wordt, is een oogaandoening die leidt tot een verslechtering van het centrale zicht. Het leidt niet tot totaal verlies van het gezichtsvermogen en is niet pijnlijk. Het beïnvloedt uw centrale visie, dat is wat wordt gebruikt om iets rechtstreeks te ezen of bij het televisie kijken. Maar omdat MD een invloed heeft op uw zijvisie is het niet van invloed op uw vermogen om rond te lopen. MD treft meestal beide ogen, hoewel gewoonlijk, één oog erger kan worden aangetast dan de andere. MD kan niet worden gecompenseerd door het dragen van een bril of contactlenzen

Er zijn twee hoofdtypen van MD

Droge MD
Dit ontstaat wanneer de cellen in de macula beschadigd raken en stoppen met werken zoals dit zou moeten. Er worden in het macula gebied geel-witte vlekken opgebouwd. Droge MD is de meest voorkomende vorm van MD, ongeveer 9 van de 10 gevallen.

Natte MD
Dit gebeurt wanneer abnormale bloedvaten gaan groeien door de beschadigde cellen van de macula. Deze bloedvaten groeien in de verkeerde plaats en lekken vloeistof of bloed, waardoor schade aan de bovenliggende macula plaatsvindt.

Wat zijn de symptomen van MD?

De verslechtering van het gezichtsvermogen in droge MD is mild tot matig en kan optreden gedurende enkele maanden of jaren. Op zijn slechtst kan droge macula degeneratie een lege vlek in het midden van uw gezichtsvermogen achterlaten. Het is echter geschat dat 1 op de 10 mensen met een droge MD zich tot de natte vorm zal gaan ontwikkelen.

Natte MD kan een snelle en ernstige verslechtering van uw gezichtsvermogen veroorzaken. Dit kan zich voordoen binnen een paar dagen en men merkt dat rechte of golvende lijnen verschijnen of een lege plek in het midden van uw visie. Kleurlenzen zijn niet nodig omdat bij MD men aan de buitenkant niets kan zien aan de ogen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Maculadegeneratie