2Binsite Artikel Website
Image default
Beauty en verzorging

Topfit door Topvitamins

Eet voldoende vitaminen en mineralen, ook op werk want dan blijf je gezond en sterk! Deze uitspraak staat op een tegeltje bij mij thuis in de keuken. Het is er ooit opgehangen door mijn moeder en eigenlijk is er geen woord van deze spreuk gelogen, want vitaminen en mineralen hebben een enorme positieve invloed op ons lichaam. Vitaminen zijn een soort chemische verbindingen die in verschillende vormen en maten voorkomen, elk type kent zijn eigen oorsprong en komt op een andere manier in ons lichaam terecht. Sterker nog er bestaan soorten die door ons eigen lichaam worden aangemaakt. Om je een compleet beeld te geven heb ik een aantal soorten dieper uitgewerkt. Dit artikel geeft dus antwoord op de vraag welke soort vitaminen zijn er en wat doen ze met je?

Vitamine A: vitamine A valt te halen uit dierlijke producten en wordt ook door ons eigen lichaam aangemaakt. Retinol is de oorspronkelijke naam van deze stof en de stof caroteen is benodigd om deze vitamine in ons eigen lichaam aan te maken. De vitamine zorgt er voor dat er nieuwe huidcellen worden aangemaakt en beschermt deze ook. Daarnaast zorgt de vitamine ook er voor dat ons pigment wordt aangemaakt, wil je dus bruin worden zorg dat je vitamine A voorraad op peil is.

Vitamine B: vitamine B is zelf geen vitamine maar een verzameling van een groep vitamines. Ze hebben allemaal min of meer gemeen dat ze een rol spelen in ons zenuwstelsel, maar hebben ook allemaal specifieke eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat Vitamine B6 die onder andere helpt bij de productie van serotonine of Vitamine B12 die ons zenuwstelsel sterk en krachtig houd.

Supplement C: deze stof wordt ook wel ascorbinezuur genoemd en is waarschijnlijk een van de bekendste vitaminen. Vitamine C is veel te vinden in verschillende fruitsoorten zoals bijvoorbeeld sinaasappels of bessen, maar ook koolachtige groenten zijn rijk aan vitamine C. Ascorbinezuur zorgt voor de vorming van bindweefsel en ondersteund onze weerstand.

Suppelement D: Een vitamine die kan worden aangemaakt door ons eigen lichaam. Dit gebeurt onder de invloed van zonlicht, als je dus veel binnen zit of als je in een donker gebied woont kan je dus gemakkelijk een tekort van deze stof opbouwen. De stof regelt de niveaus van calcium en fosfaat in ons lichaam, remt de afgifte van bepaalde hormonen en beïnvloed ons immuunsysteem.

Vitamine E: Komt voor in olie, brood, granen en noten. Een tekort aan deze vitamine zal dan ook niet snel voorkomen. Vitamine E beschermt de cellen, celwand, aderen en het weefsel. Een nadeel als de vitamine wordt verhit wordt deze onbruikbaar.

Vitamine K: regelt de stolling van het bloed en stimuleert ons metabolisme. Met name baby’s kunnen een tekort hebben aan vitamine K en het is daarom ook handig om deze kinderen voedingssupplementen te geven om een hersenbloeding te voorkomen.

https://www.topvitamins.nl