2Binsite Artikel Website
Image default
Zorg

Wat houdt fysiotherapie eigenlijk in en wat heb je er allemaal aan?

Of het nu gaat om trauma’s of herhaalde bewegingen, die na verloop van tijd letsel kunnen veroorzaken, het resultaat is hetzelfde: pijn en een beperkt bewegingsbereik in die regio van uw lichaam. De methode die u gebruikt voor de behandeling is de focus van dit artikel. Wij zijn mensen die een hekel hebben aan elke verslechtering van onze gezondheid en de meesten van ons zullen op zoek gaan naar de gemakkelijkste en snelste manier om het ongemak te verlichten.

Tegen beter weten in, in plaats van het advies van een arts in te winnen, openen we een flesje met iets – over het algemeen iets dat over de toonbank verkrijgbaar is, in de hoop dat we ons normaal en pijnloos voelen. Hoewel dit niet het ergste is wat je kunt doen, bevatten veel over the counter hulpmiddelen immers een anti-inflammatoire, die zal helpen bij het verminderen van het kloppen en zwellen, afhankelijk van de ernst, kan het zijn dat je iets meer nodig hebt om gezond weefsel en/of spieren aan te moedigen. Bekijk daarom altijd naar fysiotherapeuten in je stad, woon je bijvoorbeeld in eindhoven? Vul dan eens fysiotherapie Eindhoven in op Google om te bekijken wat er allemaal in de buurt mogelijk is aan behandelingen. 

Als u merkt dat het niet beter gaat, is het tijd om te kijken wat voor soort revalidatie fysiotherapeuten u kunnen bieden. Het laatste wat u wilt is iets dat relatief eenvoudig te behandelen is met fysiotherapie die zo’n overlast veroorzaakt dat u voortdurend pijn heeft of geopereerd moet worden.

Pijn door een botsing of een ander ongeluk?

Als uw pijn het gevolg is van een plotselinge botsing, misschien een auto-ongeluk of een val op een ijsplek tijdens het lopen, is dit snel te herkennen. U ervaart een trauma en of het nu direct is of pas over twee of drie dagen, de plaats van het ongeluk of de klap zwelt op en het ongemak is ondraaglijk. Inderdaad, zozeer zelfs, dat je het niet kunt negeren.

Als u er niet in slaagt om zo snel mogelijk verlichting te krijgen, regelt u vaak een bezoek aan uw arts die u verschillende vormen van behandeling voorstelt, waarvan de meest voorkomende fysiotherapie is. Dit is een uitstekend advies, want eerlijk gezegd kunnen pijnstillers alleen maar zoveel doen.

Ze bieden wel tijdelijke verlichting, maar dat is het ook: tijdelijk. Alles in die vorm is bedoeld om de symptomen te behandelen, maar om een daadwerkelijke verbetering van uw algehele gezondheid te zien, als uw arts fysiotherapie heeft voorgesteld; u zult voordelen zien die niet alleen direct, maar ook permanent zijn.

Pijn door het veel herhalen van een handeling

Wat gebeurt er als je op een dag, schijnbaar uit het niets en zonder waarneembare reden, wakker wordt met gezwollen polsen of pijnlijke knieën of met een stijve elleboog? Hoewel u het misschien niet kunt herleiden tot iets specifieks, zoals een val of een ongeluk, heeft u pijn en zwelling die suggereren dat u een of andere handicap heeft die onmiddellijk moet worden aangepakt.

Inderdaad was het gemakkelijk om in uw hoogste kasten te komen; vandaag de dag veroorzaakt dit een behoorlijke kwelling. Misschien heb je gemerkt dat als je de hele dag achter de computer werkt, zoals de meeste professionals doen, je gedurende langere tijd merkt dat je polsen gewoon pijn doen! Een fervent hardloper voor vele jaren, wat u vroeger verlichting gaf van stress en plezierig was, is dat ook niet meer. “Wat is er gebeurd?” vraag je je af.

De fysiotherapeut kan de oorzaak snel bepalen

Wanneer dergelijke symptomen niet te herleiden zijn tot een specifieke gebeurtenis, kan de waarschijnlijke boosdoener vaak een repetitief bewegingssyndroom zijn, zoals een carpaal tunnelstoornis of een peesontsteking. Wat er in dit geval is gebeurd, is dat met de voortdurende beweging van rennen, typen, tennissen of iets dergelijks dat zich gedurende een periode van jaren vele malen per dag herhaalt, er schade is toegebracht aan dat deel van uw lichaam. Ook hier geldt dat we, net als bij een plotselinge impactblessure, geneigd zijn om eerst zelf hulpmiddeltjes te nemen en wanneer dit nutteloos blijkt te zijn, gaan we naar een dokter. Hij of zij zal vaker wel dan niet suggereren dat u een groep fysiotherapeuten ziet die wonderen doet voor uw gezondheid en een specifieke vorm van behandeling voorstelt om u van uw handicap te bevrijden.

Hoe kan fysiotherapie precies helpen dan bij deze pijn en blessures?

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan uw revalidatieproces langzaam verlopen of kunnen uw resultaten direct zichtbaar zijn. Maar ze zullen permanent zijn en nog belangrijker, heb je het vermijden van een operatie. Uw fysiotherapeuten zullen zich richten op het gebied met specifieke oefeningen die tot doel hebben de spieren en pezen op de plaats van de blessure te versterken.

Als voorbeeld, als u carpaal tunnel syndroom, het resultaat van het typen op de computer 8 uur per dag, vijf dagen per week, uw fysiotherapeuten zullen zowel werken om het gebied te richten, dus het ongemak te verminderen, maar ook leren u nieuwe manieren om te typen, om toekomstige blessures te voorkomen. Soms kan een deel van de fysiotherapie zijn om u te leren uw arm te bewegen, wist, elleboog of ander getroffen gebied te bewegen in de tegenovergestelde beweging.

Als voorbeeld, wanneer uw lichaam u laat weten dat het wil dat u stopt met wat de pijn veroorzaakt, met oefeningen die u door de fysiotherapeuten worden gegeven, zult u het ongemak tegengaan door de tegenovergestelde beweging te doen. Dit is slechts een van de vele oefeningen die je kunt doen om je te helpen bij je revalidatie en om je weer gezond te maken.

https://www.cbtfysio.nl/uploads/AioQvSMr/EmmettTechniek.pdf