2Binsite Artikel Website
Image default
Zorg

Elleboogbrace: wel of geen goed idee bij elleboogblessure?

Het gebruik van een elleboogbrace bij een elleboogblessure is een veelbesproken onderwerp in de wereld van sporters. Na een blessure met tennissen of golfen kan je met deze vraag rondlopen. Je wilt zeker weten dat dit hulpmiddel het herstel van je elleboog ten goede komt. Hoe zit dat nu precies? We bespreken hier enkele overwegingen, waar je rekening mee moet houden, bij de beslissing of het wel of geen goed idee is om een brace te dragen. 

Wanneer is een elleboogbrace geschikt? 

Een elleboogbrace kan gunstig zijn bij het herstellen van blessures, zoals tendinitis, verstuikingen of overbelasting. De compressie en ondersteuning die de brace biedt, kunnen helpen bij het verminderen van zwelling en het stabiliseren van het ellebooggewricht tijdens de genezingsfase. Daarna kan het een aanrader zijn om ter preventie van overbelasting de brace tijdens het sporten of tijdens andere herhalende bewegingen te blijven gebruiken. Dit hulpmiddel kan dan op doeltreffende wijze het risico op blessures minimaliseren. Daarnaast kan de brace voor je elleboog ook een goed idee zijn om na een operatie meer stabiliteit te bieden. Dit kan zelfs cruciaal zijn voor een vlot herstelproces.

Wanneer is een brace voor je elleboog niet geschikt?

Het is natuurlijk bovenal afhankelijk van jouw specifieke situatie, maar bij een zeer lichte verstuiking of verrekking is het dragen van een brace meestal niet nodig. In dat geval zullen voldoende rust en wat lichte oefeningen voldoende zijn om zo snel mogelijk te herstellen. Bij klachten is het echter altijd essentieel om medisch advies in te winnen. Dat geldt ook voor het wel of niet dragen van een elleboogbrace. Als je de elleboogpijn verkeerd inschat of als je niet weet wat exact de oorzaak is, dan kan een brace soms de situatie verergeren. De juiste diagnose van een arts en een behandelingsadvies op maat zijn dan het allerbelangrijkste.

Waar kan een elleboogbrace je mee van dienst zijn? 

Heb je na een blessure of overbelasting veel pijn aan je elleboog, dan kan een elleboogbrace een groot verschil maken. Een goed aansluitende brace kan dan helpen om de druk op de aangedane zone te verminderen. Dit zal al snel leiden tot minder pijn. Daarbij stimuleren compressiebraces de bloedsomloop, waardoor het genezingsproces wordt bevorderd. Daarbij biedt de brace vooral ook ondersteuning. Dit geeft een goed gevoel, want je hoeft dan minder bang te zijn dat de klachten zullen verergeren. De brace biedt op deze manier extra bescherming aan het ellebooggewricht. 

Tips voor een voorspoedig herstel

Het is vaak wel even wennen om met een elleboogbrace rond te lopen. Gelukkig zijn ze vandaag de dag zo ontworpen, dat ze heel prettig te dragen zijn. Doe de brace niet te snel af. Hoewel je elleboog misschien snel comfortabeler aanvoelt, wil je je niet opnieuw bezeren. Laat het volledige genezingsproces eerst zijn werk doen. Voor een voorspoedig herstel kunnen oefeningen en therapie onder de begeleiding van een fysiotherapeut doeltreffend zijn om de spieren rondom het ellebooggewricht te versterken. Tot slot kan een arts soms ook ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven om eventuele pijn of een ontsteking te verminderen.