2Binsite Artikel Website
Image default
Zakelijk

Tips voor het onderhouden van je transportbanden

Een transportband is niet zomaar een investering en je wilt dan natuurlijk ook dat deze zo lang mogelijk meegaan. Het onderhoud van deze machines is dan ook enorm belangrijk. In dit artikel leggen we je uit hoe je je transportbanden het beste kunt onderhouden, zodat ze het langst mogelijke meegaan.

Inspecteer je transportbanden

Controleer je machines regelmatig op gebreken of schade. Preventief onderhoud kan ervoor zorgen dat je transportbanden langer meegaan, aangezien je door deze controle eerder ziet wanneer er iets mis is. Ook wanneer er een onderdeel vervangen moet worden, zie je dat sneller als je regelmatig je transportband checkt, op deze manier voorkom je grotere problemen. 

Als je deze controles uitvoert, is het handig om je transportbanden ook direct te reinigen. Vooral de bewegende delen moeten goed gereinigd worden, zoals de rollen, schrapers, lagers, keertrommels en natuurlijk het bandoppervlak. Als laatste kun je eventueel bandschrapers aanschaffen voor je transportbanden. Deze verwijderen al een groot deel van het vuil wanneer je transportband in beweging is, zodat je banden dus minder snel vies worden.

Extra aandacht

Wanneer je de controle uitvoert is het belangrijk dat je extra aandacht besteed aan een aantal dingen. Het is dan ook belangrijk om de banden elke dag te controleren op bijvoorbeeld versleten onderdelen. Als je dit op tijd ziet, kun je voorkomen dat andere onderdelen hierdoor ook kapot gaan en het onderdeel vervangen. Controleer ook of de transportband technisch in orde is, denk daarbij aan onderstaande dingen:

  • De spanning van de banden

  • De sturing van de banden

  • Lopen alle rollen en keertrommels soepel?

  • Schuurt er niets tegen de banden?

Schaf transportbanden van goede kwaliteit aan

Wanneer je besluit om een transportband aan te schaffen, kun je hier beter niet in bezuinigen. Als je een goedkope transportband aanschaft, is de kans groot dat deze van lage kwaliteit is en dat hij snel kapot zal gaan of dat er continu gebreken aan zullen zijn. Je kunt dan beter in een keer een wat duurdere transportband van hoge kwaliteit aanschaffen, zodat je zeker weet dat je goed zit.


Weet je nog niet zeker of een transportband handig voor je is of heb je deze maar tijdelijk nodig? Bij Van Trier kun je ook transporttechnieken huren, zo kun je deze gemakkelijk even uittesten.