2Binsite Artikel Website
Image default
Zakelijk

Wat is het verschil tussen een inkjet en een laserprinter?

Wanneer je besluit een nieuwe printer te gaan kopen, heb je keuze uit twee soorten printers: een inkjet en een laserprinter. Deze kunnen natuurlijk allebei printen, maar er zit een behoorlijk verschil in hoe ze dat doen en daarmee ook in de prijs van deze printers. In dit artikel leggen wij je uit wat het verschil is tussen deze twee printers

Omdat laserprinters duurder zijn in aanschaf worden deze vaak gezien als printers die beter zijn voor op kantoor. Een aantal andere factoren hebben daar natuurlijk ook invloed op, maar dat leggen we je hieronder uit. Als je echter veel print, dan kan een laserprinter ook voor bij jou thuis handig zijn. Kijk wat het beste bij jou past en kies zo jouw perfecte printer.

Criteria

Je kunt een printer beoordelen op verschillende criteria en dat doen we dan ook in dit artikel. Er zijn een hoop dingen waar je aan kunt denken als het gaat om het aanschaffen van printers. Hieronder sommen we een aantal criteria op, waar wij op hebben gelet bij het vergelijken van deze twee printers.

  • Prijs (zowel in aanschaf als in cartridges of toners)

  • Snelheid

  • Kwaliteit

De inkjetprinter

Wanneer je een inkjetprinter aan wilt schaffen, ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je een laserprinter koopt. De cartridges in een inkjetprinter zijn echter duurder en wanneer je deze lang niet gebruikt, kunnen ze opdrogen, waardoor je ze zult moeten vervangen. Daarbij gaat een cartridge minder lang mee. De aanschafkosten zijn dus lager, maar de afdrukkosten zijn hoger.

Een inkjetprinter hoeft, in tegenstelling tot een laserprinter, niet op te warmen. Toch doet een inkjetprinter er een stuk langer over om te printer dan een laserprinter. Dit komt omdat een inkjetprinter de inkt in het papier moet drukken.

Doordat de inkjetprinter de inkt in het papier moet drukken, kan het zijn dat het papier enigszins nattig aanvoelt wanneer je het papier direct na het afdrukken vastpakt. Zeker als je grote afbeeldingen hebt afgedrukt, kan dit het geval zijn. Het voordeel van inkjetprinters is dat er soms tot wel 9 kleuren specificaties in kunnen, waardoor de kwaliteit van de afbeeldingen die de printer afdrukt erg hoog is. 

 

De laserprinter

Een laserprinter is in aanschaf wat duurder. Wanneer je echter wilt printen, zal dat uiteindelijk goedkoper zijn. Zo zijn toners goedkoper en gaan ze langer mee dan cartridges. Ook kunnen toners niet opdrogen. De aanschafkosten van een laserprinter liggen dus hoger, maar de printkosten lager.

 

Een laserprinter moet, wanneer je deze aanzet, even heel kort opwarmen. Daarna is de printer echter klaar om te gaan en print deze razendsnel al je documenten. De meeste laserprinters printen meer dan zo’n 25 zwart-wit pagina’s per minuut.

 

De printjes van een laserprinter zijn helemaal droog wanneer ze uit de printer komen en dus direct bruikbaar. Wel is het afdrukken van kleur een stuk lastiger wanneer je gebruik maakt van een laserprinter. Er zijn wel laserprinters die ook in kleur kunnen printen, maar deze hebben uitsluitend ruimte voor de 3 standaard kleuren en hebben nooit een hoge afdrukresolutie. Dat betekend dus dat je in kleur geen mooie afdrukken maakt. 


Laserprinters kunnen in sommige gevallen ook kopiëren, scannen en faxen. Dit noem je dan een all in one laserprinter. Deze zijn vaak ietsjes duurder, maar dan heb je wel gelijk een goede printer. Als je toch graag een goedkopere printer wilt, kun je ook kiezen voor een all in one HP laserprinter die ik kleur en in A3 vorm kan printen bij Refurbished Printer.