2Binsite Artikel Website
Image default
Zakelijk

De voordelen van het registreren van je merknaam!

Het komt wel eens voor dat je rustig op LinkedIn zit te zoeken naar waardevolle connecties voor jouw onderneming en dan zie je daar ineens een CEO van een bedrijf met vrijwel dezelfde merknaam als die van jouw onderneming. Alarmbellen! Je merknaam is namelijk een van de meest waardevolle bezittingen die je kunt hebben als onderneming. Om dat te voorkomen is het registreren van je merknaam erg belangrijk! Lees in dit blog over de voordelen van het registreren van je merknaam.

Uw merknaam beschermt of toch niet?

Er zijn vele redenen om uw merknaam te registreren, een daarvan is dat ondernemers vaak denken dat hun merknaam goed beschermd is tegen andere ondernemers. Dat is tte begrijpen aangezien zij er vanuit gaan dat zij wel beschermd op basis van handelsnaamrecht of het auteursrecht voor het logo. Toch is het sterk aan te raden om jouw merk te laten registreren.

Exclusief recht op uw geregistreerde merknaam 

Door middel van het registreren van jouw merknaam krijg jij het alleenrecht tot het gebruik van uw merk voor de producten en/of diensten in jouw segment. Zo weet je zeker dat er niemand binnen de Benelux, EU of wereldwijd (afhankelijk van het gekozen gebied) een organisatie runt onder dezelfde merknaam.

Jouw merk laten registreren is gelukkig niet iets dat je elk jaar hoeft te doen. Eenmaal geregistreerd, is het exclusieve recht op jouw merknaam 10 jaar geldig. Gedurende deze tijd hoef je niet bang te zijn dat iemand anders aanspraak maakt op jouw naam of logo.

Hoe lang duurt het voordat je merknaam is geregistreerd?

Het is afhankelijk van het gebied waarin je wilt dat jouw merknaam geregistreerd wordt. Zo duurt het namelijk een stuk langer wanneer je jouw merknaam bij de EU wilt laten registreren ten opzichte van alleen de Benelux. Dit komt met name door het aantal lidstaten waar de merknaam geregistreerd moet worden. 

Wanneer jouw merknaam eindelijk is geregistreerd in het merkenregister, dan krijg je een â bij jouw merknaam en logo. Vanaf nu ben je volledig beschermd!