2Binsite Artikel Website
Image default
Woning en Tuin

Ga voor klasse, ga voor rond

Een ronde eettafel is nog altijd niet zo gangbaar bij vele mensen. Maar juist daardoor is een ronde eetkamertafel zo apart. Ze is zichtbaar kleiner dan haar vierkante of rechthoekige tegengewicht, maar dat maakt ze juist zo aantrekkelijk. Een ronde eetkamertafel brengt meer gezelligheid in huis omdat de gasten met hun gelaat naar elkaar toe zitten. De gesprekken vlotten beter en er wordt veel meer nagetafeld. Toch is niet elke ronde tafel geschikt voor ieders eetkamer. Hieronder lees je waar je moet op letten bij het aanschaffen van een ronde eetkamertafel.

Welke punten zijn belangrijk bij het kopen van een ronde tafel?

  • Bekijk goed de stand van de poten. Met één centrale poot heb je nooit problemen qua zitruimte. Kijk bijvoorbeeld eens naar de modellen van Interstil of Kokoon design. Kies je voor een tafel met schuin naar buiten toe lopende poten zoals je die vindt bij Brix of Woood? Of kies je een metalen constructie zoals bij tafels van Eleonora? Zorg dan dat het aantal plaatsen aan tafel exact overeenkomt met het onderstel. Niemand wil immers graag met een poot tussen de benen aan tafel zitten.
  • Er bestaan heel wat modellen van tafels op één poot. Denk eraan dat dit type tafel meer risico op wankelen inhoudt. Dit is belangrijk voor gezinnen met kinderen die graag om en op de tafel spelen.
  • Bereken de ruimte waar de tafel komt te staan. Ook als is een cirkel wiskundig gezien het oppervlak met de grootst mogelijke omtrek (er kunnen veel mensen aan je tafel zitten), toch is het oppervlak van een ronde eettafel veel kleiner dan bij een vierkante tafel met dezelfde diameter. Je zult de neiging hebben om je ronde eettafel groter te kopen. Kijk daarom goed uit of ronde salontafel past bij je ruimte.

 

Bepaal zelf de uitstraling van je kamer

Welke ronde eettafel je ook kiest, er horen andere meubelen en accessoires bij om je tafel tot haar recht te laten komen. Denk aan bijpassende eetkamerstoelen en een dressoir of bijvoorbeeld een stijlvolle spiegel, een wandrek of een vloerkleed. Ook voor je zitbank en fauteuils kies je best dezelfde stijl als je eettafel. Speel met kleuren, materialen, al dan niet contrasten, vormen en stijl. Zo krijgt je kamer de uitstraling die het beste bij jou past.

Wil je weten hoeveel mensen er aan de tafel kunnen zitten? Bekijk eens ons artikel “Hoeveel personen kunnen er aan een ronde tafel?