2Binsite Artikel Website
Image default
Winkelen

De geschiedenis van Horloges

Hoe is het horloge ontstaan

Een horloge is een draagbaar klokje wat meestal rond je pols wordt gedragen. Het woord komt uit het Frans, waar met horloge ook een staande klok wordt bedoeld. De eerste versies van horloges waren exemplaren die je in een vestzak droeg. Deze vestzakhorloges waren voorzien van een ketting. Ook de savonettes, vestzakhorloges met een springdeksel, waren de voorlopers van de huidige horloges zoals bijvoorbeeld het guess dames horloge. Pas in de 20ste eeuw werden horloges gedragen om de pols. De oorsprong van het horloge ligt bij de zeevaart. Om je positie op zee te bepalen was er behoefte aan een klok waarmee de lengtegraad kon worden gemeten. Door de lokale tijd met die van de Parijs of Greenwich te vergelijken kon de kapitein meten hoever hij van de meridiaan was verwijderd. Het was uiteraard belangrijk dat het meetinstrument nauwkeurig was en bovendien ongevoelig voor de schommelingen op zee.

Zwitserse uurwerken

De eerste klokken heetten quadrans. Deze werkten met een slinger en werkten alleen als de klok niet werd bewogen. Pas toen het veermechanisme werd ontdekt ontstond er de basis van een horloge. Deze werden aan een ketting om de nek gedragen of aan een riem. Het volgende obstakel wat moest worden overwonnen was dat de klokken gelijk moesten lopen, dus niet te snel of niet te langzaam. De Zwitser Jacob Zech ontwikkelde de snek, een onderdeel dat het gelijklopen verbeterde. Nog steeds staat een horloge met een Zwitsers uurwerk voor kwaliteit. 

Het horloge van nu

De eerste polshorloge dateert uit einde 19e eeuw. Het werd vastgemaakt aan een armband en was uitsluitend bedoeld voor vrouwen. Het eerste herenhorloge, een klokje die was bevestigd aan een leren band, werd gebruikt in de luchtvaart. De eerste wereldoorlog leidde ertoe dat zakhorloges werden vervangen door polshorloges omdat men zo sneller de tijd kon zien. Het leger voorzag daarom alle soldaten van deze horloges. Wil je meer informatie over het aanbod van horloges in Nederland bekijk dan eens deze online vergelijker voor horloges.

http://www.watchr.nl