2Binsite Artikel Website
Image default
Sport

Tips voor beginners in het suppen

Suppen is de watersport die op dit moment wereldwijd het snelst groeit. Dit betekent natuurlijk dat we ook in Nederland steeds meer mensen op een sup zien staan. Het werkt toch wel aanstekelijk en iedereen wil uiteindelijk een poging wagen op een sup board. Het is zo dat het er heel gemakkelijk uitziet als je een ervaren supper op een board ziet staan. In de praktijk is het toch nog best lastig. Het is dan ook verstandig om te beginnen met zittend peddelen op je sup board, zodat je eerst kan werken aan het vinden van je evenwicht op een sup board.

 

Eerst een goed sup board kiezen

Voordat je kan gaan beginnen met suppen heb je natuurlijk een sup board (ook wel sub board genoemd) nodig. Je kan een supboard kopen, maar je kunt er ook eerst eentje huren om te zien of het je inderdaad wel bevalt. Als je direct een sup board wilt kopen, dan is het goed om voor jezelf te bedenken wat je wilt gaan doen. Er zijn namelijk meerdere vormen van suppen. Zo kan je gaan suppen op avontuurlijke, recreatieve of bijvoorbeeld competitieve wijze. Daarnaast kun je ook kiezen voor sup yoga of bijvoorbeeld vissport vanaf een sup board. Alles is mogelijk. Suppen zorgt voor een complete body workout, echter, het is wel belangrijk dat je kiest voor een goed sup board. Dit heeft op de eerste plaats natuurlijk te maken met de kwaliteit, maar daarnaast is het ook zeer belangrijk dat je kiest voor een sub dat bij je past en dat ook past bij de activiteit die je ermee wilt gaan uitvoeren. Beginners zitten met veel vragen als het gaat om suppen. Uiteraard zijn wij er om deze vragen te beantwoorden. Lees eens verschillende reviews (bijvoorbeeld over de Bluefin Cruise) en ontdek de verschillen.

 

Het is niet eenvoudig om goed stabiel op een sup board te staan wanneer je er voor de eerste keer op gaat staan, echter, je past je eigenlijk al vrij snel aan. Het wordt dan ook op de korte termijn al aanzienlijk gemakkelijker om op een sup board te blijven staan. Een tip hierbij is wel om te starten op vlak en rustig water. Als je begint op de zee, dan heb je direct te maken met onrustig water vol golven. Dit maakt het aanzienlijk lastiger om je balans te vinden en om gewend te raken aan het staan op een sup board.

 

De makkelijkste manier is om op de eerste plaats te starten in kalm water, zoals bijvoorbeeld in een recreatiemeer. Je gaat eerst op je knieën op een sup board zitten en wat rond peddelen. Het is verstandig om met een sup board voor beginners te starten. Deze is wat dikker en breder, waardoor er een hogere beginstabiliteit bestaat. Op de knieën kan je gewend raken aan het corrigeren om je evenwicht te bewaren. Probeer voor het oefenen ook een dag uit te kiezen waarop er weinig wind staat en ga oefenen op een rustige plaats, zodat je je niet bezig hoeft te houden met afleidingen. Je legt het sup board op het water en kruipt er vervolgens op handen en knieën op. Schuif naar het midden en ga daar rechtop zitten, op de knieën. Leun iets achterover en je hebt de juiste positie om te gaat beginnen. Leer de basistechnieken voor het versnellen, afremmen en draaien. Heb je dit helemaal te pakken en weet je je evenwicht goed te bewaren? Dan kan je gaan opstaan. Dit doe je met één been tegelijk. Zet een voet op het sup board en zorg dat je knie gelijk blijft met je schouder. Nu kan je jezelf langzaam in staande positie brengen. Als je eenmaal staat, neem dan even de tijd om je balans te vinden. Probeer vijf minuten op je sup board te blijven staan zonder dat je je peddel gebruikt. Deze kan je namelijk uit balans brengen. Vervolgens kan je de aangeleerde peddeltechnieken gaan proberen uit te voeren in de staande positie. Voel je je hier niet comfortabel bij? Ga dan weer op de knieën zitten en blijf nog langer oefenen op de balans en de technieken. Blijf oefenen tot je je ook in staande positie comfortabel voelt.

 

Welk formaat subboard heb ik nodig?

Beginners kunnen altijd het best beginnen met een opblaasbaar exemplaar, welke stabieler is dan de reguliere sup boards. Je kan ook kiezen voor een regulier sup board in een breed en dik model. Echter, ben je wat gevorderd en wil je nu toch naar een wat ‘professioneler’ model? Dan moet je je keuze maken op basis van drie verschillende factoren. Op de eerste plaats moet je rekening houden met het water waar je op wilt gaan suppen. Voor kalm water kies je voor een langer en slanker model en voor wat ruwer water, of zeewater, kies je beter voor een korter en breder model. Vervolgens moet je goed kijken welke sup board er bij je gewicht past. Hoe zwaarder je bent, hoe langer je board moet zijn om er comfortabel op te kunnen suppen. Voor erg zware personen is het ook verstandig om te kijken naar de dikte van het sup board. Vervolgens moet je ook kijken naar het gemak van een sup board. Als je relatief klein van stuk bent, dan zijn je armen korter. Het is dan niet verstandig om een model te kiezen dat zo breed is dat je deze niet onder je arm kunt dragen.

 

Wat heb ik nodig om te gaan suppen?

Je hebt vier zaken nodig om te kunnen gaan suppen. Op de eerste plaats heb je natuurlijk een sup board nodig. Daarnaast heb je ook peddels nodig. Belangrijk om te weten bij het kiezen van sup peddels is wel dat het materiaal bepalend is voor het gewicht. Zo is hout bijvoorbeeld zwaarder dan aluminium. Je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld koolstofvezel of kunststof. Bekijk wat goed bij je past en zorg voor de juiste lengte. Als je de peddel overeind zet op je sup board, dan hoort het uiteinde zich op ooghoogte te bevinden. Op de derde plaats heb je een riem of koord nodig dat jou met je sup board verbindt. Wanneer je van je sup board valt, dan kan deze een eind van je wegdrijven in de tijd dat je weer bovenwater komt. Het sup board kan wegschieten bij het vallen, waardoor je deze snel kwijt kan raken. Dit is helemaal vervelend wanneer je geschrokken bent van een val in diep water. Je wilt je dan eigenlijk toch direct aan je sup board vast kunnen pakken. Tot slot heb je ook een reddingsvest nodig. Wanneer je goed kan zwemmen en uitsluitend in rustig en afgesloten water gaat suppen, dan zal je deze wellicht niet nodig achten. Echter, een reddingsvest kan toch heel goed van pas komen. Wanneer je een hogere snelheid aanneemt en valt, dan kan je onder water gedesoriënteerd raken. Je reddingsvest zorgt er dan voor dat je boven water komt.

 

Hoe moet ik het board vervoeren?

Dit ligt natuurlijk vooral aan het soort sup board dat je hebt. Heb je een opblaasbare sup board? Dan kan deze gewoon in een personenauto worden vervoerd. Je kunt deze zelfs meenemen op de fiets als je dat zou willen. Bij een hardshell board moet je toch rekening houden met een andere manier van vervoeren. Je hebt een standaard nodig op het dak of aan de achterzijde van de auto, zodat je je sup board veilig kan meenemen. Wel is het belangrijk om je sup board onderweg goed te beschermen, bijvoorbeeld tegen opspattende steentjes. Als je je sup board altijd gemakkelijk wilt kunnen vervoeren, dan is het natuurlijk een betere optie om te kiezen voor het opblaasbare sup board. Het is aantrekkelijk om je sup board achter je aan te slepen naar het water of juist uit het water. Dit is niet aan te raden. Je sup board kan ernstig beschadigen en, in geval van een opblaasbaar model, lek raken.

 

Hoe moet ik de peddel gebruiken?

Veel beginners weten niet goed hoe de sup peddel vastgehouden en bestuurd moet worden, waardoor het suppen ook niet goed lukt. Het is belangrijk om de sup peddel vast te houden met één hand op de bovenkant en één hand om de as. Ga zeker niet peddelen met beide handen op de as. Houd de handen ongeveer een schouderbreedte uit elkaar. Hierdoor heb je de meeste controle over je sup peddel. Dompel het blad van de peddel volledig onder water bij het peddelen. Als dit niet lukt zonder te bukken, dan heb je een langere sup peddel nodig. Maak lange slagen in het water om vaart te maken. Als je erg van water houdt is een opblaasbaar bubbelbad misschien ook wel wat voor jou!

https://www.supboard-99.nl