2Binsite Artikel Website
Image default
Rechten

Waarom een testament belangrijk is

Heb jij een testament opgesteld voor wanneer je komt te overlijden? Wanneer je dit niet hebt gedaan, bepaald de wet wat er met jouw erfenis gebeurt. Uiteraard wil je liever de regie in eigen hand nemen en zelf mogen bepalen hoe de erfenis wordt verdeeld. Alles omtrent het verdelen van een erfenis kun je vastleggen in een testament. Twijfel je of een testament iets voor jou is of heb je vragen? Wanneer je een testament wil laten opmaken moet je langs gaan bij een notaris. Deze kan je direct advies geven hoe je jouw testament zo kunt inrichten.

Waarom een testament

Er zijn talloze redenen die we je kunnen geven om een testament aan te maken. De belangrijkste reden is dat je wanneer je een testament hebt gemaakt, je zelf kunt kiezen hoe je jouw nalatenschap verdeeld. Heb je een partner, maar ben je niet getrouwd? Door het gebruik van een testament kun je er alsnog voor zorgen dat jouw partner een deelt erft. Heb je kinderen? In het testament kun je laten opnemen wie er voor de kinderen gaat zorgen wanneer je onverwachts komt te overlijden. Enkele voorbeelden van wat je kunt regelen met het erfrecht en het maken van een testament:

–          Om een kind te onterven;

–          Om erfgenamen te benoemen, denk hierbij aan je partner of iemand met wie je samenwoont. Hij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is je partner automatisch erfgenaam;

–          Om specifieke familieleden te onterven;

–          Om een deel van je nalatenschap te geven aan een goed doel;

–          Om voorwerpen zoals sieraden of andere waardevolle spullen aan iemand te geven.

Het benoemen van een executeur of bewindvoerder

In je testament kun je een executeur benomen. Een executeur kan bijvoorbeeld een broer, zus of ander familielid zijn, maar ook een kennis of de notaris zelf. In het testament staat dat de executeur de uitvaart verzorgt en de erfenis regelt. Ook kun je in je testament een bewindvoerder benoemen. Een bewindvoerder beslist over de erfenis wanneer de kinderen nog minderjarig zijn. Vaak wordt dit gedaan om mogelijke ruzies te voorkomen.

Besparen op de erfbelasting

Helaas wil de overheid ook een graantje meepikken op de erfenis en moet je altijd erfbelasting betaling. Een goed testament kan je helpen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk erfbelasting hoeft te betalen. Hiervoor kan een notaris verschillende testamentvormen opstellen. Uiteraard is geen enkele situatie hetzelfde en zul je dit met jouw notaris moeten bespreken. De notaris kan jou vervolgens voorzien van advies op maat.

Gerelateerde artikelen

De voordelen van een advocaat tijdens je TOM-zitting

Wat doet een advocaat Baarn?

Een vrijblijvend oriënterend gesprek met de advocaat uit Roosendaal

Mediator in Nijmegen inschakelen voor uw scheiding

Bestuursrecht

Ontdek de voordelen van hulp bij uw scheiding