2Binsite Artikel Website
Image default
Onderwijs

Workshop op school

Workshops op school: de leukste ideeën

Een workshop op school is niet alleen leuk maar ook ontzettend leerzaam. Het geeft leerlingen nieuwe inzichten of ze kunnen beter beslissingen maken. Daarnaast stimuleert een workshop de samenwerking, iets dat voor kinderen en jeugdigen van alle leeftijden belangrijk is. Ontdek de leukste ideeën voor workshops op school.

Workshops voor verschillende leeftijden

Voordat je begint met het uitkiezen van een workshop, moet je weten dat de leeftijd van de deelnemers een belangrijke rol speelt. Zo zijn er workshops voor kinderen in de leeftijd 4-8 jaar of workshops voor kids van 7-12 jaar. Ook voor het voortgezet onderwijs, havo, vwo, MBO, HBO en volwassenenonderwijs zijn leuke dingen te doen.

Houd altijd rekening met de leeftijd van de deelnemers en het ontwikkelingsniveau. Daarnaast kan geslacht (jongen of meisje) meespelen: sieraden maken of een technische workshop is toch een verschilletje. Het hoeft natuurlijk geen verschil te maken, maar het is wel iets om over na te denken.

Workshops op school – vijf voorbeelden

Op zoek naar de leukste workshops op school? Hieronder vind je vijf ideeën voor de basisschool, het voortgezet onderwijs of een andere school.

Een podcast maken

Een van de nieuwste en meest trendy workshops op school: een podcast maken. Dit is een audiobestand met een verhaal, muziek of informatie. Podcasts kom je steeds meer op social media en verschillende websites tegengaan. Met deze workshop sluit je dus aan bij de nieuwste wikkelingen. Leuk om te weten: een podcast maken lijkt een beetje op het ouderwetse radio maken. Nostalgie in een modern jasje, geschikt voor iedereen de taal (redelijk) beheerst.

Breakdance: een leuke manier van bewegen

Iedereen is het erover eens: we moeten meer bewegen. Het begint al op jonge leeftijd, jong geleerd is oud gedaan. Breakdance is een leuke en uitdagende manier van bewegen. Leerlingen voeren op moderne ritmische muziek acrobatische dansbewegingen en klassieke of moderne moves uit. Iedereen kan leren dansen, hier zit geen leeftijd aan vast.

Organiseer een expositiedag

Een expositie dag past helemaal binnen de CKV workshops op school. Geschikt voor leerlingen van havo en vwo die het vak culturele en kunstzinnige vorming volgen. Tijdens de expositiedag krijgen leerlingen uitleg over kunstvormen, materialen en gaan de leerlingen zelf aan de slag. Alle kunstwerken worden uiteraard tijdens een expositie getoond, waarbij leerlingen elkaars kunstwerken bekijken en beoordelen.

Koken en lekker eten

In de keuken komen culinaire ideeën en creativiteit tot leven. Van koekjes of pizza’s bakken tot het klaarmaken van complete gerechten. Voor jongere leerlingen zijn er eenvoudige dingen zoals deeg kneden of cake versieren: koken is voor jong en oud. Voor deze workshop is het wel handig wanneer de school over een oven of magnetron beschikt, eventueel een kookplaat. Bij het laten organiseren van deze workshop wordt dit allemaal geregeld, wel zo handig.

Circusspelen of circustheater

Een koorddanser, jongleur, een grappende clown of andere circusartiesten: met deze workshops ervaren de deelnemers hoe het er in het circus eraan toegaat. Natuurlijk is het hard werken maar het brengt ook veel plezier met zich mee. Voor veel acrobatische kunsten moeten de deelnemers goed samenwerken of op elkaar vertrouwen. De workshop circuspelen of circustheater is dan ook vooral bedoeld voor het versterken van het groepsverband.

https://www.kleinkunstig.nl