2Binsite Artikel Website
Image default
Vervoer en transport

10 tips om je rijbewijs te halen

Ben je al bezig met rijlessen en ga je binnenkort op voor je praktijkexamen? Of misschien ben je binnenkort van plan om te beginnen met rijlessen. Bij 046 rijopleidingen hebben wij ruime ervaring en hierdoor kennen wij de beste rijles tips die jij kan inzetten als je bij het CBR je praktijkexamen gaat doen.

Hieronder staan 10 tips omschrijven, speciaal voor jou. Door het volgen van deze tips, vergroot jij je kans van slagen voor je rijexamen.

 

Tip 1 Plan jouw rijexamen in de ochtend

Jij en je mede bestuurders zijn op in de ochtend het meest alert en je hoeft niet de hele dag met zenuwen te wachten. Verder rijdt je na de spits waardoor je kans op slagen vergroot. Tijdens het spitsuur is het namelijk drukker op de weg waardoor de kans vergroot op een fout groter wordt. De beste tijd om je rijexamen in te plannen is om 10.00 uur ’s ochtends.

Tip 2 Een goed ontbijt eten

Kies een ontbijt met mineralen, langzame koolhydraten en vitamines. Je hersenen krijgen zo de ideale brandstof binnen die nodig is om je praktijkexamen te halen. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, vers fruit, bruin brood en muesli.

Tip 3 Zorg voor voldoende slaap

Als je om 10.00 uur voor het praktijkexamen op gaat, probeer dan de avond ervoor niets te plannen. Je bent dan de ochtend erna fit en uitgerust. Ga lekker ontspannen een film kijken of sporten en ga op tijd naar bed. 

Tip 4 Rijles vlak voor je examen inplannen

Het plannen van één laatste rijles voor je examen, zorgt ervoor dat je al even warm gereden bent en de spanning is al wat verdwenen.

Tip 5 Bij het CBR een kop koffie drinken

Neem tijdens het wachten bij CBR even een klein kopje koffie. Je krijgt namelijk een cafeïne boost waardoor je beter kunt presteren. Zorg wel dat je niet te veel drinkt, anders moet je tijdens het rijden naar het toilet!

Tip 6 bijzondere verrichtingen

Vooral fileparkeren is een lastig punt voor veel mensen. Zorg dat jij je niet teveel zorgen hierover maakt. Het maakt niet uit dat het niet foutloos is. Wel is het belangrijk dat jij je aan de verkeersregels houdt en goed om je heen blijft kijken. Schat de situatie in, is het veilig, dan kan je verrichting uitvoeren. Moet je bijvoorbeeld keren, dan is dit niet altijd mogelijk om deze verrichting direct uit te voeren.

Tip 7 Voorzichtig rijden, maar niet overdrijven

Zorg ervoor dat je voorzichtig en veilig rijdt. Neem de tijd en controleer de spiegels en kijk goed naar links en rechts.  Maar let op dat je niet te defensief gaat rijden. Hier kun je ook op afgerekend worden. Denk bijvoorbeeld aan te voorzichtig rijden qua snelheid. Vergeet de snelheid en probeer de situatie in te schatten en anticipeer. De examinator vindt het belangrijker hoe jij je snelheid aanpast aan (gevaarlijke) situaties.

Tip 8 Ontspan

Maak het examen niet te groot in je hoofd en denk niet na over de gevolgen. Zie het nog een keer als een ritje in de auto zoals je dat afgelopen maanden ook hebt gedaan. Probeer kalm en rustig te blijven in deze situatie.

Tip 9 Fouten maken hoort erbij, maar wees je ervan bewust

Je mag fouten maken tijdens het rijden, realiseer dit. De examinator zal eerder kijken naar hoe jij de situatie oplost. Slaat de motor bijvoorbeeld af? Dit kan iedereen gebeuren, maar hoe je er op reageert zal laten zien of jij klaar bent voor het verkeer. Los de situatie goed op en rijd rustig verder. Zorg wel dat je de fouten niet vergeet. Mocht je wel een fout maken, onthoud deze dan. Het kan zijn dat de examinator hier later een vraag over stelt. Het antwoord kan laten zien dat jij de situatie wel geregisterd hebt.

Tip 10 Rij besluitvaardig en zelfverzekerd

Zorg dat je zeker bent van je keuzes en beslissingen en durf te rijden. Ook al ben je niet altijd zelfverzekerd is het wel de kunst om dit uit te stralen. Wanneer je twijfel uitstraalt, zullen andere weggebruikers dit ook merken en ontstaan er fouten.  Heb je bijvoorbeeld voorrang, neem deze dan en twijfel niet te lang.

046Rijopleidingen helpt jou graag verder met het behalen van jouw rijbewijs!

https://046rijopleidingen.nl/