2Binsite Artikel Website
Image default
Internet

IP waarde van een lamp; wat is het?

Altijd vervelend als lampen snel stukgaan. Maar hoe kies je voor de meest duurzame lampen die bovendien ook veilig zijn? Hiervoor moet je vooral kijken naar de IP waarde van een lamp.

 

Wat is de IP-waarde

IP staat voor Ingress Protection (bescherming tegen indringen) en de waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer met een waarde van 0 tot 6 is een maat voor de bescherming tegen aanrakingen en vaste stoffen. Lampen met waarde 0 zijn niet beschermd en lampen met waarde 6 zijn volledig stofdicht. Het tweede cijfer geeft met een waarde van 0 tot 8 aan hoe goed een lamp tegen water kan. Lampen met waarde 8 zijn volledig waterdicht. Welke lamp je moet nemen, hangt dus af van waar je de lamp zal gebruiken.

 

Veiligheid staat voorop

In huis volstaan over het algemeen lampen met IP20. Ze zijn beschermd tegen aanrakingen maar niet tegen vocht. In de badkamer kunnen lampen met IP21 worden gebruikt zolang ze zich niet in de onmiddellijke omgeving van het bad of de douche bevinden. Is dat wel het geval, dan kies je voor IP44 of zelfs voor IP65.

 

Niets gezelliger dan een booglamp in huis om lekker onder te lezen. Je kan ze overal gebruiken, je hebt alleen een stopcontact nodig. Een IP20 lamp volstaat zolang je de booglamp niet buiten gebruikt, daar heb je immers minstens een IP44 lamp nodig.

 

Bescherm je verlichting buiten

De aankoop van buitenlampen vraagt meer voorbereiding omdat de geschikte IP waarde sterk wordt bepaald door de locatie. Bovendien worden buiten ook vaak lampen met sensor gebruikt welke toch een zekere open ruimte vragen. Vaak wordt er gekozen voor inbouwspots waarbij LED spots voor buiten meer en meer worden geprefereerd boven de klassieke halogeen spots. Ingebouwd in een plafond volstaan IP23 lampen maar voor grondverlichting heb je IP67 lampen nodig. Voor lampen met sensor kies je best voor IP44 lampen zodat de sensor een voldoende detectiebereik heeft. LED spots voor buiten kunnen ook binnen worden gebruikt maar het omgekeerde doe je dus beter niet.

https://alleslicht.nl