2Binsite Artikel Website
Image default
Hobby en vrije tijd

Wetsteen kiezen om messen scherper te maken

Wetstenen worden al eeuwen gebruikt bij het wetten van messen. Het werkwoord “wetten” wordt tegenwoord weinig gebruikt en brengt daardoor veel verwarring op. Als we het in de slijpwereld over messen wetten hebben, dan hebben we het over het scherper maken van messen op een zo genaamde wetsteen. Verder zijn er weinig wetten verbonden aan het wetten van messen. Nu deze verwarring de wereld uit is geholpen is het tijd om de kenmerken van de beste wetsteen te geven.

Kenmerken van een Wetsteen

Een wetsteen heeft drie kenmerken die van belang zijn bij het selecteren van de beste wetsteen. Wanneer je jouw mes scherper wilt maken wil je hier eigenlijk ook zo snel mogelijk mee klaar zijn. Om het slijpen zo snel mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt.

Ten eerste moet je de grit van je slijpsteen kennen, voor meer informatie hierover, klik hier. Iedere wetsteen heeft namelijk een bepaalde grofheid. Deze grofheid wordt over het algemeen in “grit” uitgedrukt. Hoe hoger de grit is, hoe fijner dat de steen is.

Lengte van je wetsteen

Ten tweede is het belangrijk om een wetsteen te nemen die zo lang mogelijk is. Dit zijn wetstenen van ongeveer 20 cm lang. Als je een wetsteen neemt die erg lang is, kan je namelijk langere halen maken langs de steen. Hoe minder halen je hoeft te maken, hoe makkelijker het is, en hoe eerder dat je klaar bent. De breedte van de steen is een stuk minder belangrijk.

Type Wetsteen

Ten derde is het belangrijk dat je goed overweegt welke soort slijpsteen je neemt. Er zijn namelijk verschillen in wetstenen. Zo heb je Oliestenen, Waterstenen, of Diamantstenen. Ieder type heeft zo zijn voordelen en nadelen.

Conclusie, als je een beste wetsteen zoekt raden wij een grote wetsteen aan van ongeveer 20cm. Het is belangrijk om meerdere wetstenen te kopen met ieder een verschillende grit. Kies minimaal voor een grove steen van ongeveer 400 grit, een middelmatige van 100 grit, en een van ongeveer 5000 grit. De waterstenen leveren vaak het minste rommel op en werken erg fijn.

 

http://www.slijpuniversiteit.nl/handleiding-beste-wetsteen/