2Binsite Artikel Website
Image default
Hobby en vrije tijd

Katana, een eeuwenoud zwaard

De katana is het eeuwen oude zwaard, bekend van de Japanse samoerai. Het zwaard staat bekend als een legendarisch wapen, een wapen dat met precisie werd gebruikt. De katana wordt door velen gezien als het beste zwaard ooit. De katana komt oorspronkelijk uit de 13e eeuw. De techniek voor het maken van dit zwaard is echter al ouder en stamt uit de 10e eeuw. De katana werd gemaakt van ijzer, maar omdat ijzer in Japan altijd veel ijzerzand bevatte, moest de smid een lang proces doorlopen om dit ijzer klaar te maken om er een zwaard van te kunnen smeden. Het proces was nodig om er een bruikbaar wapen van te kunnen maken.

Het smeden van de katana

Na een laag klei in een smeltoven te stoppen, werd er een laag brandend houtskool van dennen aan het ijzerzand toegevoegd zodat de lagen werden vermengd tot een hele harde soort metaal. De temperatuur van dit dennen houtskool moet erg precies zijn, omdat het ijzer anders smelt. Voor de traditionele katana werd er een combinatie van harde en zachte soorten staal gebruikt, zodat het zwaard van binnen zacht was en van buiten hard. Het nadeel van hard staal is dat het makkelijker breekt, het voordeel is dat het makkelijker te slijpen is. Het voordeel van zacht staal is dat het minder breekbaar is, het nadeel is dat het moeilijker te slijpen is en daardoor lastig scherp te krijgen is.

Verontreinigd staal

Het vouwen van het staal was een manier om de verontreiniging uit het materiaal te halen. Het vouwen van het staal gebeurde soms wel 16 keer. Binnen de katana ontstonden hierdoor tienduizenden lagen, waardoor het zwaard zowel sterk als flexibel was. Om de kling van de katana hard te maken en de rest van de katana zacht, werd op de katana verschillende strepen van klei aangebracht. Bij het afkoelen met water zorgde de klei ervoor dat de kling minder snel afkoelde dan de rest van het zwaard, waardoor deze harder werd dan de rest van het zwaard. Het resultaat van deze techniek was op veel zwaarden dan ook goed te zien, ook als deze af was. Het patroon van de klei had vaak een golvend effect. De klei werd daarnaast ook door de smeden gebruikt om het zwaard te versieren.

 

De samoerai, bovenaan de maatschappelijke ladder

Waar verschillende landen in Europa over een adel beschikken, was dit niet het geval in Japan. In Japan stond de samoerai aan het hoofd van de hiërarchie. De katana was het belangrijkste symbool van de samoerai. Het maken van een katana kostte veel geld, omdat het proces van het smeden lang en moeilijk was. Veel zwaarden werden door families doorgegeven aan volgende generaties, omdat niet iedereen een nieuw zwaard kon laten maken. Katanas werden ook vaak cadeau gegeven of gestolen, bijvoorbeeld in oorlogen. Naast de katana maakte de samoerai ook gebruik van andere zwaarden, bogen, geweren en speren. Het belangrijkste wapen van de samoerai was dus niet de katana, ook al is dit wel het wapen waarmee de samoerai het meest bekend is geworden. Enthousiast geworden? Een katana kopen kan op Samurai Katana Shop.

 

Gerelateerde artikelen

In 5 stappen een leuk geboorteschilderij maken

Een personeelsuitje organiseren? Dat doe je natuurlijk in Eindhoven

Dit zijn de leukste teamuitjes

Hoe is een notenbalk opgebouwd?

Holpijp: het gereedschap voor de kleermaker!

Hoe u de juiste betonboor kiest voor uw behoeften?