2Binsite Artikel Website
Image default
Gezondheid

Gezondheid voor de vrouw

Hoe verschuif je je menstruatie?

Iedereen heeft wel eens een reden om niet ongesteld te willen zijn, toch? Inderdaad. En dat kan, zelfs als je niet aan de anticonceptie zit. Wil je weten hoe dat kan? Lees dan vooral even verder.

Anticonceptie oorslikken

Bij een eenfase, zoals Yasmin anticonceptie kan je direct met de volgende strip verdergaan en hierdoor de stopweek overslaan. Je kan op elk moment stoppen met de tweede strip om zo weer een stopweek in te lassen. Na de stopweek kan je, zoals je gewend was, weer beginnen aan een nieuwe strip. Je kan het zelfs doorslikken zonder stopweek zolang als je wilt. Het kan dan wel voorkomen dat je een tussentijdse bloeding krijgt. Stop dan minimaal 4 dagen om je lichaam weer even te laten herstellen.  Met de driefasen slik je niet door vanaf de eerste maar pak je alleen de laatste tien. Deze hebben namelijk de hoogste concentratie progestageen. Je kan hiermee de menstruatie maximaal 3 tot 4 weken uitstellen. Je gooit dan wel steeds elf weg, dus toch even een tip om met de huisarts te bespreken om tijdelijk over te stappen naar een eenfase.

Overslaan met pleister of ring

Met de pleister kan je een stopweek doorplakken. Na de derde pleister, plak je gewoon de eerste van de volgende maand. Na die laatste anticonceptie pleister word je weer ongesteld.  Ook met de ring kan je de stopweek overslaan. Je verwijdert de ring na drie weken en brengt meteen een nieuwe in.

Je kan ook je menstruatie vervroegen

Dit kan je doen door eerder te beginnen tijdens de stopweek. Als je vier dagen eerder start, zal de menstruatie ook vier dagen eerder komen. Daarna kan je altijd weer een normale stopweek invoeren.  De stopweek verlengen is géén optie! Hierdoor ben je niet meer beschermd tegen zwangerschappen.

Tijdelijk hormonen slikken

Als je geen anticonceptie gebruikt, kan je alsnog je menstruatie verschuiven. Wel zal je dan tijdelijk een hormoon moeten slikken. Je zal hiervoor wel naar de huisarts moeten, want de middelen zijn niet zonder recept verkrijgbaar. Het gaat hier om het hormoon progestageen. Drie dagen voordat je ongesteld moet worden, begin je met het slikken van het progestageen. Twee tot drie dagen nadat je bent gestopt met het innemen, zal de menstruatie weer beginnen, vaak wel wat heftiger dan normaal. Met dit hormoon kan de menstruatie tot veertien dagen uitgesteld worden. Wil je het langer uitstellen, dan kan je tijdelijk een anticonceptiemiddel gebruiken. 

https://medicijndokter.com