2Binsite Artikel Website
Image default
Gezondheid

Een beroerte herkennen

Beroertes kunnen kunnen iedereen overkomen, op elk moment, ongeacht geslacht of leeftijd. Elk jaar kirjgen bijna 41.000 mensen in Nederland een beroerte, waarvan er ruim 9.600 mensen overlijden. Van degenen die overleven, zal meer dan tweederde een handicap hebben. Het Herkennen van de  symptomen van een beroerte is de sleutel tot het voorkomen van een onnodige dood.

Symtomen

Veel patiënten die een beroerte hebben ontwikkelen hangende kant aan hun gezicht. En ze krijgen een zwakte in de arm, waardoor in veel gevallen hun arm aan de kant valt en ze kunnen niet tillen. Als je vraagt hen om te glimlachen, en het is niet symmetrisch, is dit een van de tekenen van een beroerte.

In het algemeen is de beste manier om te vertellen of iemand een beroerte heeft het gebruik van het ezelsbruggete ”fast”. 

 

F: Face (hangen van een zijde van het gezicht)

A: Arm (één kant van het lichaam zal minder goed kunnen meewerken, arm gaat niet meer goed omhoog)

S: Speech (iemand praat opvallend anders)

T: Time (snel handelen is belangrijk omdat anders geen behandeling met atropine kan worden gestart na 3 uur)

Als u denkt dat iemand een beroerte heeft dat, vraag hen te glimlachen, een arm verhogen en het spreken van een korte zin. Als deze testen een slecht resultaat vertonen is het belangrijk om snel 112 te bellen.

Andere veelvoorkomende symptomen van een beroerte kunnen zijn:

  • Gevoelloosheid van het gezicht, een arm of een been
  • Verwarring of moeite spreken of begrip
  • Visie problemen met één of beide ogen
  • Moeite met lopen, duizeligheid, verlies van evenwicht of coördinatie
  • Ernstige hoofdpijn zonder bekende oorzaak

Wanneer is het niet duidelijk

Weten wanneer een beroerte heeft plaatsgevonden, kan lastig zijn. Het klassieke beeld van een beroerte is niet in staat zijn te verplaatsen aan de ene kant, of te spreken. Maar omdat sommige gevallen minder ernstig dan anderen zijn, zou je alleen een kleine zwakte in een arm of been voelen als u er één hebt gehad.

Er zijn twee types van een beroerte; de symptomen zijn hetzelfde:

  • ischemisch, wanneer een bloedstolsel een ader blokkeert draagt dat bloed vanuit het hart naar het lichaam
  • hemorragisch, wanneer een bloedvat breekt en de bloedtoevoer naar de hersenen stopt.

Als je leeftijd stijgt, stijgt het risico voor een mini ischemicheaanval, Ook wel TIA genoemd. De symptomen van TIA lijken op die van een werkelijke beroerte, maar verdwijnen binnen ongeveer 24 uur.

Timing is de sleutel

Snel handelen is van cruciaal belang. “de factor tijd is vergelijkbaar met een hartaanval,” zegt DeVon. ” je moet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis, want er zijn behandelingen die kunnen hnelpen, en in sommige gevallen, de schade te keren.”

Dat is te danken aan een stolsel-verwoestende medicatie-weefsel activator, okwel tPa genoemd, dat de blokkades kan oplossen die ischemische beroertes veroorzaken. Maar er is een addertje onder het gras. Het geneesmiddel moet worden gegeven binnen 3 tot 4 uur na het begin van de beroerte symptomen voor de beste resultaten. Er zijn andere medicijnen om bloed te verdunnen en te voorkomen dat stolling, zelfs als de 3-uurs venster is verstreken, of als een patiënt niet TPA kan nemen.

Operatie aan de kapotte vaten is de to-go behandeling voor een hemorragische beroerte.
Het goede nieuws is dat 80% van de beroertes te voorkomen zijn. En aangezien de helft van beroetes uit een hoge bloeddruk voortvloeien, kunt u stappen nemen om het in controle te houden zoals: Stoppen roken, oefening, gewicht verliezen, en medicijnen nemen als uw arts die voorschrijft. Ook kunt u uzelf voorbereiden om anderen te helpen, door een EHBO cursus te nemen.