2Binsite Artikel Website
Image default
Financieel

Salarisadministratie is moeilijk werk

Ieder bedrijf is verplicht een salarisadministratie bij te houden. Vaak wordt iemand van HR of de financiële administratie op dit werk gezet en daar beginnen vaak de moeilijkheden.

Het is nodig om deze administratie uit te voeren maar wat helemaal lastig is, is om iemand op deze taak te zetten. De last zit hem vooral in de kennis dat nodig is bij dit werk. Het gaat verder dan alleen maar administratieve gegevens in te vullen. Waar gaat het dan fout?

Kennis

Bij deze administratie vorm komen veel regels en wetten bij kijken die heel snel veranderen, maar ook de omvang hiervan maakt het noodzakelijk iemand aan te stellen met gedegen kennis en ervaring. Elk ander persoon vanuit HR of financiele administratie zal achter de feiten aan lopen.

De continue veranderingen in dit werkveld laat ook qua ervaring veel problemen zien waar zelfs ervaren salarisadministrateurs tegenaan lopen. De omvang van een organisatie is vaak de oorzaak hiervan, dat men te weinig tijd heeft om bij te leren hoe alles effectiever en efficiënter kan met behoud van de kwaliteit.

Digitalisatie

Dan zijn er de digitale ontwikkelingen die dit werk simpeler kunnen maken, maar ook hier geldt dat ervaring en kennis ontwikkelt moet worden alleen al om in een digitale omgeving te kunnen werken.

Doordat veel salaris professionals te beladen zijn met werkdruk en een krappe planning qua bezetting en uitvoeren is er gewoon te weinig tijd voor de professional om te leren met digitalisatie volledig uit de voeten te kunnen.

Gedegen digitale software partijen zijn goed ontwikkelt in het efficiënter en effectiever maken van digitale salarisadministratie waardoor de salarisadministrateur weinig investering hoeft te maken in de omgang met deze systemen. Toch zal men iets van tijd kwijt zijn om dit aan te gaan en ook financieel vergt dit een investering.

Uitbesteden

Een goed alternatief is om de salarisadministratie uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Zij zullen alle administratie uit handen nemen en hebben accurate en up to date kennis en ervaring in alles wat nodig is om dit werk uit te voeren.

Het enige wat een bedrijf hoeft te doen is ervoor zorgen dat de informatie zoals ziekteverlof, loonwijzigingen, etcetera correct wordt aangeleverd en aan het einde van de maand de salarissen worden uitbetaald.

Hierdoor kan een HR-afdeling meer hun tijd investeren in belangrijkere zaken naast de administratie en ben in ieder geval verzekert van een foutloze salarisadministratie.