2Binsite Artikel Website
Image default
Bedrijven

Waarom je volgens PGS-15 richtlijnen een nooddouche nodig heb

Waarom je de volgens PGS-15 richtlijnen een nooddouche nodig heb

Niet alleen voor ARBO-bedrijven is een nooddouche verplicht. Ook bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen dienen voorzien te zijn van nooddouches. Om als bedrijf dus gevaarlijke stoffen te mogen opslaan, vervoeren en transporteren, dien je dus te voldoen aan PGS-15 richtlijnen. Zo heb je voor de opslag van gevaarlijke stoffen een speciale (brandwerende) container nodig en ook voor het vervoer zijn bepaalde veiligheidsmiddelen nodig. En uiteraard geldt dit in veel hogere mate voor personeel. Een nooddouche maakt een werkplek veiliger, omdat gevaarlijke stoffen natuurlijk een acuut gevaar kan vormen voor de gezondheid. Bijvoorbeeld bij directe blootstelling aan zwarte chemische stoffen. En er zijn verschillende nooddouches beschikbaar, bijvoorbeeld douches voor het lichaam en douches voor de ogen (oogspoeldouches).

Situaties met gevaarlijke stoffen

Nooddouches hebben meerdere functies. Bij bloostelling aan giftige of gevaarlijke stoffen maakt een nooddouche het lichaam vrij van deze stoffen. Stoffen kunnen levensgevaarlijk zijn en daarom redden nooddouches levens. Het beschikken van een nooddouche is zeer raadzaam voor werkruimtes waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Je kunt denken aan meerdere soorten bedrijven, van technische laboratoriums tot fabrieken.

Wat je snel moet kunnen douchen of spoelen

  • Je lichaam
  • Je ogen

Waarmee je snel moet kunnen douchen of spoelen

De nooddouches zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het soort ruimte waarin jouw werkzaamheden zich afspelen, zal de ideale nooddouche worden gekozen.  Zo heb je nooddouches die speciaal gemaakt zijn om zonder kraansluiting te kunnen werken, namelijk zogeheten ‘tankdouches’ en ‘mobiele nooddouches’. Tankdouches zijn voorzien van een tank die wel 2000 liter water kunnen bevatten in tegenstelling tot mobiele nooddouches. Ideaal voor gebruik op afgelegen plekken waar geen kraan beschikbaar is.

Andere opties die een nooddouche kan hebben:

  • Zelfdrained: de nooddouche loost het water geautomatiseerd
  • Verwarmde nooddouche
  • Vorstvrije nooddouches

Tot slot zijn er nooddouches die zowel voor lichaam als ogen geschikt zijn. Maar er zijn ook speciale oogspoeldouches of oogdouches beschikbaar.