2Binsite Artikel Website
Image default
Bedrijven

Angst voor de tandarts

Ongeveer een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Net iets minder dan een miljoen mensen zijn hier zelfs zo bang voor, dat ze echt niet meer durven. Dit is natuurlijk niet gezond. Wanneer je de tandarts ontloopt is de kans op ontstekingen en gaatjes veel groter. Gelukkig zijn er daarom een aantal dingen die je kunt doen om je angst voor de tandarts te verminderen. Een aantal van deze tips zal ik in dit artikel met jullie doornemen. 

 

Angst voor de tandarts komt vaak doordat de persoon op jonge leeftijd al bang was voor de tandarts. Het beste is dus om de angst voor de tandarts op jonge leeftijd al zo veel mogelijk af te nemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je kind zo vroeg mogelijk mee te nemen naar de tandarts. Wanneer je kind er snel aan gewend raakt zal deze minder snel angst ervaren voor de tandarts. Een tand trekkengaat dan zonder angsten. Door geen angst te ontwikkelen of hier op jonge leeftijd al overheen te stappen, is de kans groot dat er later ook geen angst (meer) is. 

 

Wanneer je op latere leeftijd toch nog steeds bang bent voor de tandarts, zijn er een aantal tips waar je wellicht iets aan hebt. Als eerste is het verstandig om erover te praten met je tandarts. Wanneer hij weet dat je het spannend vindt, kan hij je er misschien doorheen praten en er rekening mee houden dat je het spannend vindt. Pijnlijke operaties zoals een wortelkanaalbehandelingworden dan wellicht iets minder eng.  Ook kun je terwijl je bij de tandarts bent bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doen. Hierdoor kun je je laten afleiden en wat meer ontspannen raken. Schaam je er vooral niet voor. De tandarts heeft vaak genoeg patiënten die het spannend vinden. 

 

Mocht je nu nog steeds niet naar de tandarts durven? Laat je dan doorverwijzen naar een speciale angsttandarts. Bij zo’n tandarts werken tandartsen nauw samen met speciaal opgeleide psychologen. 

http://www.orfeokliniek.nl