2Binsite Artikel Website
Image default
Aanbiedingen

3 Tips die je moet weten als je een huis gaat kopen

Op zoek naar je droomhuis, maar weet je niet waar je precies op moet letten voordat je definitief overtuigd bent om de koop van de woning rond te krijgen? Logisch! Dit is ook een spannende stap en er komt veel kijken bij het kopen van je eerst woning of droomhuis! Je eerste woning kan natuurlijk ook meteen je droomhuis zijn. Momenteel is de huizenmarkt gigantisch overladen, waardoor het moeilijk is snel te schakelen en een beslissing te maken. Ook voor starters is het steeds moeilijker een woning te kopen, gezien de concurrentie van vele investeerders. In deze blog lees je 3 tips die goed van pas komen bij het kopen van een woning. 

#1 Voordat je koopt; laat een bouwtechnische keuring uitvoeren

“De liefde maakt blind.” Dit geldt niet alleen voor de liefde, maar ook als je oog gevallen is op jouw droomhuis. Hierdoor willen mensen de bouwkundige staat van het huis nog wel eens over het hoofd zien. Want wat als je een huis koopt en na een half jaar kom je erachter dat je asbest hebt of een volledige balkenconstructie renoveren?

In dit geval is het aan te raden een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit geeft je zekerheid hoeveel gebreken het huis bevat, en wat er binnen korte en lange termijn moet worden gerenoveerd of gerepareerd. Na het uitvoeren van een bouwtechnische keuring kun je alle gebreken overzichtelijk terugzien in een zogeheten “Bouwkundig rapport“. 

#2 Verken de omgeving en ga af op je gevoel

Losstaand van het technische en financiële plaatje van het huis, is het net zo belangrijk het juiste gevoel te hebben bij een koopwoning. Wat zegt je gevoel als je voor het huis staat? Ben je meteen overtuigd, of kies je voor dit huis gezien de prijs en de concurrentie? In de laatste twee gevallen is dit prima, maar alleen als je gevoel ook hetzelfde zegt. In wat voor buurt woon je? Past het bij de huidige levensfase waarin je je in bevindt? Dit zijn belangrijke afwegingen bij het kiezen van een koopwoning. 

#3 Pas op met het bieden boven de vraagprijs

Maak niet te snel overhaaste beslissingen omdat je ervan uitgaat dat de huizenmarkt op zijn kop ligt. Schaarste en lage rentestanden drijven de huizenmarkt momenteel volledig op zijn kop. Om de concurrentie boven te gaan, is het verleidelijk duizenden euro’s boven de vraagprijs te bieden. Laat je eerst informeren bij een hypotheekadviseur wat een schappelijke prijs is, mocht je over de vraagprijs heen willen bieden. Laat je niet bespelen door anderen kopers of de trends van de huidige markt. Biedt pas boven de vraagprijs wanneer jij echt denkt dat dit het geld waard is!