2Binsite Artikel Website
Image default
Aanbiedingen

Hoe werkt bitcoin mining?

Van bitcoin heb je vast wel eens gehoord. Het is de grootste en meest bekende cryptomunt ter wereld en wordt in veel landen al geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Maar weet je ook wat bitcoin mining precies is? Ook hierover wordt veel gezegd en geschreven. Hoog tijd dus om eens goed op een rijtje te zetten wat het precies inhoudt. In deze blog vertellen we je er alles over.

Wat is bitcoin mining?

Bitcoin mining is in het kort het proces waarbij nieuwe bitcoins ontstaan en worden uitgegeven door het Bitcoin netwerk. Maar er komt een stuk meer bij kijken dan alleen het creëren van nieuwe bitcoins. Bitcoin miners doen namelijk veel meer dingen. 

Het Bicoin netwerk

Om te begrijpen hoe bitcoin mining werkt, is het eerst nodig om te begrijpen hoe het Bitcoin netwerk in elkaar steekt. Het principe van Bitcoin is redelijk eenvoudig: het is het eerste gedecentraliseerde netwerk waarmee je geld kan versturen en ontvangen. Anders dan bij banktransacties zit er geen partij tussen de geldgever en geldontvanger.

Bij Bitcoin is er dus ook geen bank aanwezig die transacties controleert. Dit gebeurt in plaats daarvan door een netwerk van computers, dat ze verwerkt in zogenaamde blokken. Een keten met blokken van transacties noemen we ook wel blockchain. En wat miners doen is al deze transacties verwerken in blokken in de blockchain.

Zo werkt bitcoin mining

Hoe werkt dat bitcoin mining dan precies? Je moet het als volgt zien: om een nieuw blok met transacties aan te maken, moet je computer een soort puzzel oplossen. Hiervoor is een behoorlijk snelle computer nodig, die zoveel mogelijk oplossingen per seconde kan aandragen. Pas als de oplossing juist is, kan een miner een blok toevoegen.

Omdat alle stroom en computerkracht die nodig is vrij duur is, krijgt een miner die een block aanmaakt een beloning van (op dit moment) 12,5 bitcoin. Deze beloning is de motivatie voor een miner om aan het werk te gaan en de manier waarop nieuwe bitcoins worden gecreëerd. 

Het is tegenwoordig ontzettend moeilijk om een puzzel op te lossen, zodat er niet te veel nieuwe bitcoins ontstaan. Het voordeel hiervan is dat het Bitcoin netwerk hierdoor zeer goed beveiligd is, omdat een hack enorm veel rekenkracht vergt.

Zelf bitcoins minen?

Misschien ben je door het lezen van dit artikel enthousiast geworden om zelf bitcoins te minen, gezien de beloning die er tegenover staat. Het is tegenwoordig echter vrijwel onmogelijk om hier nog mee te beginnen. Dit komt doordat de puzzels zo moeilijk zijn geworden waardoor de benodigde apparatuur voor een individu onbetaalbaar is. Wel kun je je aansluiten bij een miningpool, die de inkomsten van het minen verdeeld onder alle deelnemers. Echter hoef je het dan voor de beloning eigenlijk niet meer te doen.

Meer weten? Kijk op bitvavo.com