2Binsite Artikel Website
Image default
Zorg

Rugklachten door zittend werk? Dit doe je er aan!

Velen van ons hebben tegenwoordig een zittend beroep en maken lange dagen achter de computer. Het is daarbij van groot belang om een goede houding aan te nemen. Dit kan soms lastig zijn, met name bij vermoeidheid hebben je gauw de neiging om je houding een beetje te laten inzakken. Een hele werkdag in dezelfde houding zitten kan ernstige schade toebrengen aan het lichaam. Manuele therapie kan veel klachten die ontstaan door zittend werk verrichten. Het liefst wil je natuurlijk een bezoek aan de fysio voorkomen, daarom geven we enkele tips waarmee je rugpijn door zittend werk kunt verminderen.

Neem pauze

Veel onderzoeken hebben het gedrag kantoormedewerkers geobserveerd en een verband gevonden tussen een kantoorbaan en chronische rugklachten. Wat daarin opvalt is dat veel medewerkers te weinig pauze nemen. Eigenlijk zou je ieder uur een keertje op moeten staan van je bureau. Ga even naar de wc of haal een bakje koffie. Maak een kleine wandeling. Deze kleine pauzes helpen rugstijfheid te voorkomen.

Let op je houding

Dit is misschien wel het belangrijkste dat je kunt doen om klachten te verminderen is het letten op je houding. Kies een goede verstelbare bureaustoel die goed ingesteld staat voor jouw lichaamsbouw. Wanneer je minder groot bent en je kunt niet met je voeten bij de grond, zorg dan voor een voetsteun. Zorg ervoor dat je rechtop zit, met je rug tegen de leuning om de druk op je ruggengraat te verminderen. Een werkgever speelt een belangrijke rol in het creëren van een ergonomische werkplek, door het faciliteren van verstelbare bureaustoelen, bureaus en beeldschermen.

Beperk het gebruik van je mobiele telefoon

Een groot probleem is dat onze schermtijd niet beperkt tot de kantoorbaan. Ook buiten ons werk om spenderen we nog veel tijd op onze telefoon. Het is vaak het eerste waar we naar kijken als we opstaan en het laatste dat we zien voordat we naar bed gaan. Een slechte gewoonte die we onszelf aan hebben geleerd. Helemaal wanneer we naar beneden kijken naar onze telefoon. Dit doet de druk op de ruggengraat enorm toenemen. Hierdoor kunnen zogeheten triggerpoints ontstaan. Dat zijn spierknopen die vaak door middel van dry needling kunnen worden behandeld door een erkende therapeut.

Dit zijn slechts enkele tips waarmee je rug nekklachten door langdurig zitten zou kunnen voorkomen of verminderen. Maar wat als je al last hebt van deze klachten? Maak dan een afspraak bij een goede fysiotherapeut.

https://www.medifitfysiotherapie.nl/

Gerelateerde artikelen

Zorgverzekering kiezen

NIEUW: Scootmobiel opvouwbaar en draagbaar!

8 redenen van incontinentie

Hoe organiseer je als bedrijf spoedzorg?

Tijdelijk werken in Nederland als buitenlander

Tandartsenpraktijk in Nijmegen