2Binsite Artikel Website
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is het beste varkensvoer voor jouw varken(s)?

Veel mensen weten wat voor soort voer koeien en paarden te eten krijgen, maar wanneer het gaat om varkens is het toch wat onduidelijker. Ze zijn namelijk niet zo kieskeurig vergeleken met ander vee. Wat krijgen varkens precies te eten en wat houdt goed varkensvoer in? Lees verder om erachter te komen.

Het is erg belangrijk dat varkens de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar ook dat ze niet te dik worden. Om die reden is de samenstelling van varkensvoer van groot belang. Als je een aantal varkens bij je in de tuin hebt dan zul je hen als het ware ‘met je ogen’ moeten voeren. Wanneer je merkt dat ze te dik worden, geef ze dan minder te eten of kies voor minder energierijk varkensvoer.

Wat is varkensvoer?

Varkensvoer is speciaal voer voor varkens. Het is beschikbaar in veel verschillende soorten vormen afhankelijk van het doel. Een hobbyvarken thuis dat veel buiten in de wei loopt heeft namelijk heel andere voedingsbehoeften dan een varken dat op stal staat en bestemd is voor de slagerij. Om die reden moet je altijd goed checken wat voor varkensvoer je precies koopt.

Varkens krijgen over het algemeen ruwvoer of speciale mixen te eten. Ruwvoer is beter voor het varken omdat het alle vezels bevat die hij nodig heeft om gezond te blijven. Ook bevat het minder energie, waardoor het varken de hele dag door kan eten. Dit is in lijn met hoe hij normaal gesproken in het wild eet – grazen. Een goed voorbeeld van ruwvoer is hooi.

Een speciale varkensvoer mix wordt vaak gebruikt voor productievarkens. Het is een mix waarbij alle voedingsstoffen die het varken nodig heeft in een kant en klare manier wordt voorgeschoteld. Het kost daarom ook weinig moeite om deze te eten – wat ingaat tegen het natuurlijke instinct.

Hoe wordt varkensvoer gemaakt en wat is de samenstelling?

Varkensvoer wordt gemaakt door een aantal basis ingrediënten te mengen. Denk hierbij aan peulvruchten, graansoorten, soja, vetten, oliën, zout en restproducten uit de bio-energie. Om die reden verschilt de samenstelling ook afhankelijk van welke producten gebruikt zijn. Het is ook belangrijk dat het voer voldoende eiwitten bevat met een hoge verteringsfactor. Vaak zitten er daarnaast veel snel verterend koolhydraten in zodat het varken deze snel op kan nemen en veel energie binnen krijgt.

Premix varkensvoer

Er wordt aangeraden om ongeveer 80% van de totale hoeveelheid eten van ruwvoer zoals hooi of gras af te laten komen. Voor de overige 20% kan een premix gebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat het varken genoeg voedingsstoffen én vezels binnenkrijgt. Wanneer een boer ervoor kiest om zijn varkensvier niet zelf samen te stellen kan hij kiezen om premix aan te schaffen. Dit is een mix van varkensvoer die een bedrijf heeft samengesteld. Deze kun je aanschaffen in grote hoeveelheden en je weet daarbij ook precies wat erin zit. Dit scheelt een hoop tijd en moeite omdat je zo niet je eigen varkensvoer hoeft samen te stellen. Maar welk varkensvoer en in welke samenstelling je aan je varkens geeft is uiteindelijk afhankelijk van het type varken en wat zijn functie is.

https://www.de-heus.nl/veevoeders/varkens