2Binsite Artikel Website
Image default
Woningen

Wat zijn de makelaarskosten in Zuid-Holland?

Zuid-Holland is, samen met Noord-Holland, de meest populaire provincie voor mensen om te wonen. De nabijheid van vliegvelden, trein- en metrostations maken de provincie tot een uitstekende uitvalsbasis naar de rest van het land of de grens over naar het Verenigd Koninkrijk. Veel bedrijven hebben zich dan ook in Rotterdam en Den Haag, en in omliggende plaatsen als Schiedam en Capelle aan den IJssel gevestigd. En dat maakt de aantrekkingskracht alleen maar groter voor mensen die een huis zoeken.

Dat betekent ook dat de markt behoorlijk overspannen is geraakt en dat het voor veel mensen moeilijk is om een huis te vinden. Een lokale makelaar kan je helpen bij het vinden van de woning die bij je past. Maar wat jij wilt weten is, ‘maar hoeveel betaal ik dan aan makelaarskosten?’ In dit artikel meer.

Waaruit zijn makelaarskosten opgebouwd?

Makelaars regelen hun courtage op één van de volgende twee manieren. Een lokale makelaar in Rotterdam-Zuid of een andere populaire woonbestemming zal vaker met een percentage van de prijs van de woning rekenen. Meestal ligt dit percentage rond de 1%. Bij hogere huizenprijzen wordt dan de courtage van de makelaar automatisch hoger.

Een ander manier waarop makelaarskosten in rekening worden gebracht is een vast bedrag. Een makelaar in Capelle aan den IJssel of andere randgebieden die populair zijn zoals Schiedam rekenen vaker op deze manier. Een voordeel daarvan is dat je van tevoren precies weet wat je krijgt voor het bedrag dat je betaalt.

Wat krijg je voor je geld?

Als je betaalt voor een makelaar wil je natuurlijk weten wat je daarvoor krijgt. Informeer altijd bij de makelaar wat je krijgt voor je geld. In de meeste gevallen zijn hierin opgenomen:

  • Een waardebepaling van de woning die je wilt
  • Het ontwikkelen van een aankoopstrategie
  • Afhandeling bij de notaris

Wanneer je een woning verkoopt kan een makelaar in Schiedam of Rotterdam je ook helpen door een fotoreportage te maken of zelfs een 3D tour van je woning.