2Binsite Artikel Website
Image default
Woning en Tuin

Zo maak je zelf je schoorsteen schoon

Het is niet per se noodzakelijk om voor het vegen van je schoorsteen een schoorsteenveger in te schakelen, je kunt dat ook heel goed zelf doen. Zo bespaar je weer wat geld en is je schoorsteen toch weer mooi schoon.

 

In onderstaand artikel geven we je een aantal tips voor het zelf schoonmaken van je schoorsteen. Let er echter wel op dat je dit veilig doet. Een schoorsteen zit vaak op een flinke hoogte en je wilt niet naar beneden vallen. 

Veiligheid staat voorop

Wanneer je hoogtevrees hebt, moet je dus nooit zelf je schoorsteen gaan vegen. De kans dat je in paniek raakt en naar beneden valt is dan simpelweg te groot. Zorg er verder voor dat je je ergens aan vast kunt maken, aan bijvoorbeeld het dak of aan de schoorsteen zelf. Ga ook altijd met twee personen aan de slag, de een kan dan de ladder of rolsteiger vasthouden, terwijl de ander het dak op klimt. Als er dan iets gebeurd, staat er altijd iemand op de grond die meteen hulp in kan schakelen. 

 

Ga als laatste nooit het dak op als het donker is of als het heeft geregend of gevroren. Je kunt dan heel gemakkelijk uitglijden en vallen en dan is een ongeluk bijna onvermijdelijk. 

Dit is wat je nodig hebt

Als je besluit je schoorsteen zelf te gaan vegen, heb je een stevige ladder of rolsteiger nodig. Zorg ervoor dat deze op een goede ondergrond staat, zodat je niet alle kanten op wankelt. 

 

Ga vervolgens niet met een normale veger het dak op. Dat is ten eerste heel erg onverstandig en onveilig, maar het werkt ook gewoon niet goed. Koop daarom een veger speciaal voor het schoonvegen van je schoorsteen. Je kunt de steel van zo’n veger uitschuiven, waardoor je gemakkelijk de wanden van de hele schoorsteen kunt vegen. Soms kun je ook van onder naar boven vegen, maar meestal zul je vanuit de bovenkant aan de slag moeten. Je hebt geen schoonmaakmiddel of iets dergelijks nodig voor het schoonmaken van je schoorsteen, een veger is voldoende.


Bij het vegen van zo’n haard komt vaak een hoop vuil en stof vrij, waardoor je huis behoorlijk smerig kan worden. Let er daarom op dat je altijd de ruimte rondom je open haard afdekt en dat je de meubels rond de haard weghaalt.