2Binsite Artikel Website
Image default
Woning en Tuin

Zo creëer je stevige verbindingen bij een renovatie van je tuin

Traditioneel worden de herfst- en lentemaanden vaak gebruikt voor een renovatie van de tuin. Denk aan het plaatsen van een overkapping of pergola, het opnieuw aanleggen van het terras, de vervanging van een schutting, enzovoorts. Afhankelijk van de geplande constructie kan het noodzakelijk zijn om stevige verbindingen tussen verschillende materialen te gebruiken. Je wilt voorkomen dat een overkapping verzakt, of dat een schuttingdeel tijdens een hevige storm los kan komen. Het creëren van deze verbindingen doe je met chemische ankers. In dit artikel lees je hier meer over. 

Tip: direct meer te weten komen over chemische ankers, klik hier! Deze aanbieder van chemische ankers zet de verschillende opties voor je op een rijtje. Kies bij het online bestellen van chemische ankers altijd voor een ETA gecertificeerd product. 

Gebruik van twee componenten bij een chemisch anker 

Bij de toepassing van een chemisch anker maakt men gebruik van twee componenten, die met elkaar vermengd worden. Het vermengen van beide componenten zorgt voor een chemische reactie, die maakt dat twee half-vloeibare middelen samenkomen in een hard eindproduct. De hardheid van zo’n eindproduct valt te vergelijken met die van beton. Het geeft maar aan, hoe stevig een verbinding voortkomend uit het gebruik van een chemisch anker is. Het is afhankelijk van het type anker wat je gebruikt bij een renovatie van de tuin, hoe snel het uitgeharde eindproduct zich vormt. Ook de temperatuur van de ondergrond speelt hierin mee. 

Toepassingen van chemische ankers in tuinen

Chemische ankers worden zowel ontworpen voor draadeind- als wapeningstoepassingen. Je kunt ze inzetten bij het gebruik van materialen als beton, kalkzandsteen en metselwerk. Het biedt je specifiek bij een renovatie van de tuin de mogelijkheid om bijvoorbeeld een RVS constructie vast te maken aan een stevige stalen buis in de grond. Een combinatie die veelvuldig gebruikt wordt bij de realisatie van groene schuttingen in tuinen. Tegen de RVS constructie, vaak in de vorm van een raster of hekwerk, kun je verschillende soorten planten laten klimmen. 

Niet alleen bij het creëren van een groene schutting in de tuin kan het gebruik van chemische ankers interessant zijn. Gebruik een chemisch anker bijvoorbeeld ook bij het bevestigen van zonweringen, het realiseren van een windscherm in de tuin en het vastzetten van houten componenten op een betonnen vloer in de tuin. Dat laatste kan wenselijk zijn bij de realisatie van een tuinhuis of een losstaand schuurtje.