2Binsite Artikel Website
Image default
Woning en Tuin

Last van schimmel in de badkamer? Dit moet je doen!

Begin jij vlekken te zien op de muren of plafond van de badkamer? Of heb je last van een muffe geur vergelijkbaar met de geur van de grond? Dan kan het zo maar zijn dat je last hebt van badkamer schimmel. Schrik niet! Elk huishouden krijgt er vroeg of laat wel is mee te maken. Waarom? Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor badkamer schimmel. Deze oorzaken vind je in dit artikel en verder wordt er ook verteld wat je kan doen aan deze badkamer schimmel.

Oorzaken badkamerschimmel

De badkamer is de broedplaats waar schimmel het snelst voorkomt. Naast de badkamer komt schimmel ook vaak voor in de kelder of in de keuken. De grootste oorzaak van schimmel in deze woonruimtes is vocht en de slechte ventilatie. De badkamer heeft het hoogste vochtgehaltes van alle woonruimtes in een huis. De nummer twee en drie zijn de kelder en de keuken. Vocht voorkomen in deze woonruimtes is nagenoeg onmogelijk, wel is het goed om te kijken naar de ventilatie van de desbetreffende kamer. In de badkamer geldt dat muren, plafonds en douche of badranden snel nat worden en niet goed drogen. Hier ontstaan dan vochtplekken die kunnen omslaan in schimmel.

Naast vocht en te weinig ventilatie is het ook mogelijk dat er een lekkage de oorzaak is van schimmelvorming. Dit kan zijn lekkage door de buitenmuren van de badkamer, maar het kan ook voorkomen bij de wasbak of bijvoorbeeld douchebak. Vaak zie je dan in de kitranden zwarte plekken voorbij komen.

Gevolgen schimmel

Nu je de oorzaken weet van schimmel is het ook goed om te weten wat voor gevolgen schimmel kan hebben. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat mensen last kunnen krijgen van de luchtwegen. Hier kun je denken aan verkoudheid en keelpijn, maar ook benauwdheid en hoofdpijn zijn twee gevolgen die men ervaart. Naast de gevolgen voor de mens heeft de schimmel ook gevolgen voor het huis. Als je er voor kiest om de badkamer niet schimmel vrij te maken, kan het zo zijn dat het de muren en andere spullen gaat aantasten. Dit betekent ook dat dit kan leiden tot een waardevermindering van het huis. Toekomstige kopers schrik je af en de kosten voor verwijderen en opruimen worden steeds hoger.

Schimmel verwijderen?

Zoals net besproken is ventilatie erg belangrijk. Met goede ventilatie voorkom je schimmelvorming in de badkamer. Verder helpt het ook om regelmatig de randen en de vochtgevoelige plekken aan te pakken. Ben je hiermee te laat, en is er schimmel te zien in de badkamer? Dan zal je badkamer schimmel moeten gaan verwijderen. Er zijn een aantal opties om het zelf te proberen. Zo kan je bijvoorbeeld bepaalde schoonmaakproducten gebruiken, maar ook azijn of soda kan helpen. Let wel op dat je goed jezelf beschermt, want de dampen van de schimmel kunnen in de luchtwegen komen. Doe altijd een mondkapje op en gebruik handschoenen bij het schoonmaken

Schoonmaken

Schimmel badkamer verwijderen door een professional

Je kan er voor kiezen om zelf de schimmel te verwijderen, maar vaak blijkt dit een tijdelijke oplossing te zijn. Mensen pakken namelijk de schimmel niet aan bij de oorzaak, maar bij het gevolg. Dit houdt in dat de schimmel steeds weer terug komt. Schimmel badkamer verwijderen is niet makkelijk en het is dus altijd beter om dit door een professioneel bedrijf te laten doen. Een reiniging bedrijf heeft de middelen en de kennis om schimmel professioneel te verwijderen. Schimmel verwijderen door een reiniging bedrijf geeft jou de zekerheid dat de schimmel niet meer terug komt. Vaak geven deze bedrijven ook nog enkele tips om in de toekomst de schimmel.

Gerelateerde artikelen

Aannemer Amsterdam

Denkt u wel eens na over dak onderhoud?

Combineer met Jungle Wandmatten Kunststof, Tropische sfeer

Verschillende soorten vochtproblemen

Goedkope accessoires om je opblaasbare spa mee uit te breiden

5 Manieren hoe je een tuinhuis kan gebruiken