2Binsite Artikel Website
Image default
Woning en Tuin

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Bij het laten plaatsen van een schutting krijgt u met regelgeving te maken. Die regelgeving geeft bijvoorbeeld antwoord op de vraag: hoe hoog mag een schutting zijn?

Om op die vraag antwoord te kunnen geven is het belangrijk om te weten waar de schutting geplaatst gaat worden. Bij het plaatsen van een schutting gelden namelijk voor zowel de zijkant van het huis als voor de achtertuin andere regels dan voor de voortuin.

De hoogte van een schutting in de voortuin

Wanneer u in de voortuin een schutting, hek of muur wilt laten plaatsen dan is het belangrijk om te weten dat de maximale hoogte van die tuinafscheiding 1 meter is. Het is dus niet toegestaan om een erfafscheiding hoger dan 1 meter te maken want dan riskeert u een boete. Wanneer u in uw voortuin toch een hogere erfafscheiding wilt laten plaatsen dan zult u in de meeste gevallen een vergunning bij uw gemeente moeten aanvragen.

De hoogte van een schutting in de achtertuin of de zijkant van de woning

Voor het plaatsen van een schutting, hek, muur of andere vorm van erfafscheiding gelden voor de achtertuin en de zijkant van de woning andere regels dan voor de voortuin. Naast het huis en in de achtertuin mag de erfafscheiding namelijk maximaal 2 meter hoog zijn. Ook in dit geval geldt dat wanneer u een hogere erfafscheiding wilt laten plaatsen u daar een omgevingsvergunning voor zal moeten aanvragen.

Belangrijk informatie bij het plaatsen van een schutting

Naast de bovenstaande regels zijn er bij het plaatsen van een schutting nog meer regels van toepassing, namelijk:

  • In de tuinafscheiding mogen geen openingen worden geplaatst. Een tuinafscheiding dient in verband met de privacy dus volledig gesloten te zijn.
  • U heeft van uw buren geen toestemming nodig om een tuinafscheiding te plaatsen zolang u deze maar op het eigen deel van het erf plaatst.