2Binsite Artikel Website
Image default
Vervoer en transport

Waarom elk transportbedrijf aan slimme pallets moet geloven

De 21e eeuw kenmerkt zich door razendsnel opvolgende technologische ontwikkelingen en het digitaliseren van talrijke processen. Dit gaat zelfs zo ver, dat er wordt geschat dat aan het einde van 2020 het aantal digitale apparaten op deze aarde boven de 50 miljard uitschiet. Dat zijn 7 verbonden apparaten voor elk levende persoon op aarde. Deze trend van digitalisering heeft inmiddels ook de, doorgaans conservatieve, logistieke branche bereikt. Zo is het inmiddels mogelijk om digitaal een transportbedrijf, zoals Quicargo, in te schakelen. Via online transport platforms wordt het de verlader zo mogelijk gemaakt om met een paar klikken vervoer te regelen. Hier stopt de digitalisering van de transportindustrie echter niet. Er is namelijk een nieuwe technologische trend in opkomst: de slimme pallets.

Tot dusver waren pallets draagbare, horizontale standaarden. Deze worden voornamelijk gebruikt als basis voor het samenstellen, opslaan, rangschikken, stapelen en vervoeren van goederen. Het is dan ook niet voor niks dat je deze objecten veelvuldig ziet terugkomen in de logistieke transportsector. Hoewel deze pallets doorgaans enkel uit hout of kunststof bestaan, heeft het Internet of Things met de slimme pallet hier verandering in gebracht. Zij wilden namelijk een stokje steken voor het onnodige massagebruik in supply chains. Maar wat is een slimme pallet dan precies?

In slimme pallets zijn tracers verwerkt. Deze tracers zijn op hun beurt weer verbonden met netwerken. Hoewel dit simpel klinkt, brengt deze verbinding talrijke mogelijkheden met zich mee. Zo kan elk slimme pallet informatie opslaan die van pas kan komen in het logistieke proces. Denk hierbij aan de naam en het adres van de verlader en ontvanger. Ook kan de temperatuur en luchtvochtigheid van elk individuele pallet gemonitord worden. Deze toepassing kan vooral van grote waarde zijn bij transport waarbij het van groot belang is dat het vervoer ten alle tijden geconditioneerd is. Denk hierbij aan medische en ADR-transport.

Slimme pallets bieden ook een oplossing voor één van de grootste problemen waar de logistieke sector momenteel mee kampt, namelijk zijn onvermogen om vracht op de weg goed te volgen. Hoewel het momenteel mogelijk is om gehele ladingen te volgen via GPS-systemen, bieden slimme pallets de mogelijkheid om de locatie van individuele zendingen moeiteloos te traceren. Dit maakt het voor magazijnmedewerkers extreem makkelijk zendingen te vinden, te verdelen en te verzenden. Dit zou zelfs het automatiseren van deze activiteiten kunnen faciliteren.

Hebben jouw goederen schade opgelopen onderweg? Geen probleem! De sensoren in slimme pallets maken het ook mogelijk om ongebruikelijke schuddingen, schokken, verplaatsingen, plotse wisselingen van temperatuur of versnelling te identificeren. Zodra er in één van deze domeinen een opvallende verandering plaatsvindt, wordt er automatisch een notificatie naar de juiste portal verzonden. Dit maakt het buitengewoon eenvoudig te achterhalen wat eventuele schade aan vracht veroorzaakt kan hebben.

Het op orde hebben van jouw logistieke keten is doorgaans een vermoeiend en tijdrovend proces. Het is niet voor niets dat er gehele opleidingen over dit onderwerp bestaan. De nieuwe ontwikkeling van slimme pallets maakt het gelukkig een stuk makkelijker jouw supply chain onder controle te houden. Transportbedrijven worden dan ook aangemoedigd nieuwe technologieën te omarmen.