2Binsite Artikel Website
Image default
Verbouwen

Het verschil tussen houten en kunststof kozijnen

In de oudere, klassieke woningen vind je vaak nog houten kozijnen. Vroeger was hout het meest gebruikte materiaal voor kozijnen. Logisch, want hout was het goedkoopste en meest beschikbare materiaal. Bovendien kan hout best bijdragen aan de sfeer in een klassieke woning. Tegenwoordig is hout niet meer het meest voorkomende materiaal van kozijnen, maar zijn kunststof kozijnen enorm in trek. In dit artikel ontdek je de verschillen tussen houten en kunststof kozijnen, zodat je zelf kunt beslissen voor welk materiaal kozijnen je kiest!

Verschillen kozijnen in onderhoud

Waar houten en kunststof kozijnen in verschillen is het onderhoud. Kunststof kozijnen zijn namelijk relatief onderhoudsarm, waar houten kozijnen intensief onderhoud vergen. Bovendien loop je met houten kozijnen het risico dat er houtrot ontstaat (zeker bij achterstallig onderhoud). De kozijnen van kunststof halen integendeel makkelijk een levensduur van 50 jaar, mits deze voldoende worden onderhouden. Naast het reguliere onderhoud, zoals afnemen met een vochtig doekje, hoeven de kunststof kozijnen maar één keer per jaar grondig te worden schoongemaakt.

Verschillen kozijnen in kleuren

Het kan zijn dat jouw woning een zeer sterke kleur heeft waar de ‘gewone’ kleuren niet bij passen. Kunststof kozijnen zijn vaak verkrijgbaar in een aantal vooropgestelde kleuren, hoewel dit in grote lijnen voor hout ook het geval is, heeft hout een groot voordeel. Houten kozijnen kun je namelijk zeer eenvoudig zelf overschilderen. 

Verschillen kozijnen in prijs

In aanschaf zijn houten kozijnen goedkoper, echter kan dit anders uitpakken. Kunststof kozijnen hebben namelijk een hoge isolerende waarde. Deze isolerende waarde draagt bij het aan het energiezuiniger maken van een woning. Om dit te stimuleren heeft de overheid subsidie op kunststof kozijnen beschikbaar gesteld. 

Conclusie

In conclusie zijn kunststof kozijnen voor de meeste woningen beter dan houten kozijnen. De kunststof kozijnen gaan nou eenmaal langer mee en zijn makkelijker in onderhoud. Dit neemt niet weg dat houten kozijnen in bepaalde gevallen zeer mooi aansluiten op een woning. Ik hoop u vandaag voldoende informatie te hebben gegeven om zelf tot een keuze te komen voor houten of kunststof kozijnen.